Verschil tussen een bij, een wesp en een hommel

Inhoudsopgave

Er zijn een hoop beestjes in de natuur, maar de meeste mensen denken bij een insect toch wel snel aan een wesp of een bij. Het is alleen niet zo makkelijk om het verschil tussen deze soorten uit te leggen. Ze eten allemaal het stuifmeel toch? Het verschil ligt iets genuanceerder, in dit artikel gaan we dan ook kijken naar de verschillen tussen een bij, een wesp en een hommel. Zo weet jij voortaan ook wat voor soort beest het nu precies is.

De honingbij en de hommel

Een bij is een echte vegetariër, deze beesten eten exclusief de nectar en stuifmeel uit bloemen. Ook wilde bijen zoals hommels, en andere soorten eten alleen plantaardige kost. Je kan ze herkennen aan de vacht met de kleine haartjes. Bijen en hommels hebben deze haartjes om het stuifmeel te laten plakken aan hun lichaam, zo kunnen ze het meenemen. Hommels hebben echter veel meer haar dan een normaal bijtje, het zijn dan ook echt aparte beestjes om te zien.

De niet zo leuke wesp

Wespen eten niet alleen maar nectar, zij eten namelijk ook vlees. Wespen vangen insecten en rupsen die de larven aan het voeren zijn. Wespen zijn vrijwel kaal en hebben altijd een zwart met gele kleur. Dit is dan ook een beetje als afschrikkingseffect, de wesp laat hiermee zien dat je niet met hem moet sollen. Een wesp is niet zo heel vriendelijk, deze beesten zijn dan ook echt een stuk agressiever dan de bij of de hommel. Daar komt ook nog eens bij dat een wesp vaker kan steken dan een keer, zijn angel breekt niet af. Een bij zal maar een keer iemand kunnen prikken, dan is zijn angel er af en gaat hij dood.

Andere verschillen tussen een bij, wesp en hommel

Een bijenvolk is in verhouding tot een wespenvolk echt veel groter, en zij kunnen ook nog eens de winter overleven. Een wespennest zal voor de winter al kapot zijn. Alleen jonge koninginnen kunnen overleven en jongeren leggen als het weer wat kouder wordt. Dit is dan ook de reden dat je de westen eigenlijk alleen in de zomer hoort. Je zult ze niet zo vaak in de winter op het terras zien.

Wespen leggen dan ook helemaal geen voorraad van eten voor in de winter aan. Volwassen wespen eten onder andere de zoete stof die door de larven zelf wordt uitgescheden. Aan het eind van de zomer gaan de wespen weg om zoet voedsel te zoeken, ze houden nu eenmaal van suikers. Dan komen wespen dus naar de terrassen toe om de mensen te vervelen bij het eten. Dit zal een bij nooit doen. Een wesp is dus eigenlijk het vervelende broertje van de bij, een bij zal nooit echt zoveel doen.