Verschil tussen koosjer en halal

Bijna alle religies hebben wel regels als het gaat om voedsel en eten. Bij de islam noemen zij dit Halal en bij het Jodendom Koosjer, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee?

Halal en Koosjer (kosher) betekenen toegestaan en geschiktheid respectievelijk en duiden allebei aan wat iemand binnen de religie mag eten. Maar ook medicijnen of cosmetica moet aan het label voldoen, om toegestaan te zijn binnen de religie. Beide begrippen hebben ongelooflijk veel overeenkomsten en de verschillen zitten in de details.

Het scheiden van vlees en zuivel

Bij het Jodendom moeten zuivel en vlees gescheiden blijven tot de maaltijd. Daarnaast moeten voor elke soort voedsel aparte pannen, messen en lepels gebruikt worden. Bij Halal is alcohol nadrukkelijk verboden, je mag geen alcohol drinken en maaltijden mogen niet met alcohol gemaakt worden. Alcohol is wel koosjer bij de Joden, daar wordt het ook vaak genuttigd. Bij religieuze ceremonies speelt wijn ook een grote rol, maar er zijn toch een paar koosjer regels voor alcohol.

Het slachten van vlees

Vlees is erg belangrijk en heeft ook bepaalde regels bij het Jodendom en de islam. Het Jodendom wil dat een dier geslacht wordt door een Joodse slager, dat is niet van belang bij de islam. Zij willen juist dat een dier op de juiste manier wordt geslacht, namelijk door de keel van het dier door te snijden om zo het bloed eruit te laten lopen. Bij het Jodendom moet een dier op dezelfde wijze om het leven gebracht worden. Heel belangrijk daarnaast is dat het dier niet verdoofd is wanneer het wordt omgebracht, een dier moet volledig gezond zijn om halal of koosjer te worden gemaakt. In de politiek is vaak de discussie te horen of dit nog wel kan tegenwoordig, of dat dit dierenmishandeling is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *