Wat is het verschil tussen een D6 en een D12?

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende soorten spellen op de markt. Ieder met hun eigen regels en objecten. Zo zijn er bijvoorbeeld party spellen waar je alleen met kaarten werkt of een spel als mens erger je niet waar je met pionnen en dobbelstenen werkt. Toch zijn hier ook vaak nog veel verschillen in. Veel mensen kennen namelijk de 6 kantige dobbelsteen ook wel D6 genoemd. Door het werpen van de dobbelsteen word de waarde bepaald. Maar er bestaat bijvoorbeeld ook een D12 en zelfs een D20.

D6 zeskantige dobbelsteen

Een zeskantige dobbelsteen is de basis van alle dobbelstenen. De meest gebruikte vorm van dobbelstenen ter wereld. Deze dobbelsteen werd al ongeveer 1500 – 3000 jaar geleden gebruikt. De basis dobbelsteen is altijd een kubusvorming. Op iedere kant staan stippen om aan te geven wat de waarde is. De waarde kan verschillen van 1 tot en met 6. Dit is logisch want een zeskantige dobbelsteen heeft zes kanten. Een zeskantige dobbelstee nis een zuivere dobbelsteen . Dit omdat elke zijde een even grote kans heeft om boven te liggen. Tegenwoordig hebben moderne dobbelstenen afgeronde hoeken en zijden zodat de dobbelsteen beter rolt en minder voorspelbaar wordt waar de dobbelsteen op land.

D12 twaalfkantige dobbelsteen

De meest gebruikte dobbelsteen is dus de zeskantige dobbelsteen. Maar er bestaat bijvoorbeeld ook een D12 dobbelsteen. Deze dobbelsteen heeft dus 12 vlakken met daarop de waarde van 1 tot en met 12. Een verschil met de zeskantige dobbelsteen is dat de waarde op de twaalfkantige dobbelsteen vaak als cijfer op de vlakken staan. Dit in tegenstelling tot de zeskantige dobbelsteen waar de waarde vaak met puntjes word aangeduid. De kans verdeling van een 12 twaalfkantige dobbelsteen is 1 op 12. Net als de zeskantige dobbelsteen is de twaalfkantige dobbelsteen een zuivere dobbelsteen. Ook hier is de kans om op ieder van de 12 vlakken te landen even groot. Een twaalfkantige dobbelsteen wordt meestal niet gebruikt bij standaard spellen maar meer bij de ingewikkeldere spellen. Zo word de D12 in combinatie met een d20, d10, d8, d6 en d4 vaak samen gebruikt bij het spel Dungeons and Dragons. Een spel wat veel terugvalt op het rollen van al deze dobbelstenen. De D12 wordt hier vaak bij gebruikt om de schade te rollen van een aanval.