Verschil tussen bouten en schroeven

Zeskant bouten, oogbouten, houtschroeven, metaalschroeven. Zo kunnen we nog wel even door gaan maar wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen bouten en schroeven?

Er is nogal wat verwarring in wat nou precies het verschil is tussen zeskant bouten en schroeven. Allebei worden gebruikt om dingen aan elkaar vast te maken. Beide zijn van metaal en hebben allebei een kop maar er is toch echt een groot verschil: In de aandraaiing. Een schroef wordt door een uitsparing in de kop aangedraaid. Een bout wordt aangedraaid door aan de buitenkant een moer te bevestigen.

Hier een lijstje met nog wat meer verschillen:

  • Bouten hebben een stomp einde, er moet dus vooraf een gat in het materiaal gemaakt zijn waar de bout door gestoken kan worden. In tegenstelling tot schroeven die zelf in het materiaal kunnen draaien, kunnen bouten dit dus niet.
  • Ze hebben wel allebei een kop, maar die ziet er bij een schroef anders uit dan bij een bout. Een bout heeft een zeskantige kop en daarmee kan je hem dus met een ringsleutel of een steeksleutel aandraaien.
  • De diameter van de schroefdraad verschilt, bij een schroef loopt de diameter uit op een punt met erop meestal een verlopende schroefdraad. Bij een bout is het gelijk over de gehele lengte van de bout.

Of je nou bouten of schroeven wilt, je kan altijd terecht bij Stokvis Trading. Bij Stokvis hebben ze een groot assortiment wat ervoor zorgt dat jouw schroef of bout er altijd tussen zit. Neem even een kijkje op de site van Stokvis voor bijvoorbeeld zeskant bouten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *