Verschil tussen grootste en de kleinste stad van Nederland

Groot versus klein: Amsterdam versus Bronkhorst

De grote stad Amsterdam

Amsterdam is de grootste stad van Nederland met ruim achthonderdduizend inwoners. Overdag is het nog veel drukker: duizenden forenzen en toeristen bezoeken de hoofdstad om te werken, te feesten of te varen op de Amsterdamse grachten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat hoor je het gelach van mensen, het getoeter van auto’s en het gepingel van straatmuzikanten. Metro’s, treinen, trams en bussen zorgen ervoor dat iedereen op de plek van bestemming kan komen. Iedereen kent Amsterdam. In het buitenland is de stad een begrip vanwege haar omstreden Red Light District, de coffeeshops en het wereldberoemde Rijksmuseum. Tegen de namiddag zitten de terrassen op het Leidseplein helemaal vol. Het leven in Amsterdam is hectisch, vluchtig, gezien en gezien worden.

De kleinste stad Bronkhorst

Het leven in Bronkhorst ziet er anders uit. Het piepkleine stadje in de Achterhoek kreeg in 1482 stadsrechten, ondanks haar geringe inwoneraantal. Ook vandaag de dag telt het Gelderse Bronkhorst slechts 160 inwoners. Het leven is gemoedelijk. Ons kent ons. Er zijn weinig geheimen. Het stadje leeft van de landbouw en werd gebouwd rondom het kasteel Bronkhorst. Tegenwoordig profileert Bronkhorst zich als kleinste stad van Nederland in de hoop toeristen aan te trekken. Er is nauwelijks criminaliteit. Wandelpaden en een pondje verbinden Bronkhorst met andere plaatsen rondom de IJssel. De natuur is prachtig, onaangeraakt.

Een wereld van verschil

Ondanks het feit dat Amsterdam en Bronkhorst beide in Nederland liggen, is het leven in deze plaatsen een wereld van verschil. Het bruisende bestaan in Amsterdam staat in schril contrast met het harmonieuze, tragere leven in Bronkhorst. Zo ver weg en toch zo dichtbij. Zo telt Bronkhorst 38 rijksmonumenten en Amsterdam maar liefst 7503. Het aantal inwoners in Amsterdam stijgt met 6% per jaar, terwijl het aantal inwoners in Bronkhorst juist afneemt. Amsterdam kent een relatief jonge bevolking, terwijl meer dan de helft van de inwoners uit Bronkhorst 45 jaar of ouder zijn. Daarbij is in Amsterdam meer dan 60% van de bevolking ongehuwd, terwijl dit in Bronkhorst slechts 41.6% is. Het gemiddelde inkomen in Amsterdam ligt op jaarbasis 4000 euro hoger dan in Bronkhorst. Ook de huizenprijzen liggen fors hoger in Amsterdam. Het CDA won de laatste verkiezingen in Bronkhorst, terwijl dit in Amsterdam een kleine partij is. Hier pakte GroenLinks de verkiezingswinst.