verschil tussen intellectueel en intelligent

Er zijn een hele hoop mensen die beweren dat ze vrij intelligent zijn. Een andere groep zegt weer dat ze intellectueel zijn. Het blijkt dat er bepaalde misvattingen bestaan over beide termen. De termen worden vaak als synoniem gebruikt voor elkaar, ook al klopt dit niet. Intellectueel en intelligent is namelijk iets anders. Het is niet hetzelfde, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. In dit artikel laten we het verschil zien tussen intellectueel en intelligent.

Intellectueel slaat terug op geleerde mensen. Je moet hierbij dan ook denken aan mensen die bijvoorbeeld een studie op de universiteit hebben gehad of die momenteel studeren op een hoger onderwijsinstelling. Vaak gaat intellectualiteit dan ook over een studie waar veel kennis voor nodig is. Iemand die rechten studeert kan gezien worden als intellectueel. Vaak zijn de mensen die beweren dat ze intellectueel zijn betrokken bij sociale en maatschappelijke onderwerpen. Dit kan gaan over wetenschap maar ook over debatten. Ze hebben een kritische blik op de wereld en vragen zich af “waarom”. Ook zijn deze mensen uitermate zelfstandig en kunnen ze vaak wel voor hunzelf zorgen. Ze zijn niet bang voor discussies en ze vinden het leuk om met mensen in gesprek te gaan.

Er bestaat niet een bepaald criteria waaraan je kunt zien of iemand intellectueel is. Het is dan ook meer een soort stereotype voor mensen die studeren, in goede en in slechte zin. Vrijwel niemand zal van zichzelf zeggen dat ze intellectueel zijn, dit komt arrogant over en je kunt er mensen mee beledigen. Intelligentie daarentegen is wel een meetbaar iets. Door middel van een intelligentietest kun je er achter komen hoe slim je precies bent. Dit heeft dan ook weinig met intellectueel te maken. Intelligentie gaat over de kennis over een hele hoop gebieden gecombineerd. Door het maken van zo’n test kun je precies zien op welke vlakken jij intelligent bent.

Bron: https://www.zobegaafd.nl/wanneer-ben-je-intellectueel/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *