Verschillen tussen PVC en laminaat

Inhoudsopgave

Bij het kiezen van vloerbedekking voor je huis zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder PVC en laminaat. Beide vloermaterialen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en betaalbaarheid. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen PVC en laminaat? In de tekst die hieronder volgt zullen we dieper ingaan op de verschillen tussen PVC en laminaat.

Het onderhoud

Een vloer die weinig onderhoud vereist, is zeer praktisch. Zowel laminaat als PVC zijn materialen die geen intensief onderhoud vereisen. Reinigen met een dweil en regelmatig stofzuiger volstaat wel. Gebruik alleen de benodigde hoeveelheid water, zodat er geen plassen achterblijven na het reinigen. Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen, maar kies voor speciale schoonmaakmiddelen voor PVC of laminaat. Ga je een PVC vloer schoonmaken? Kies dan bijvoorbeeld voor deze speciale PVC vloerreiniger op AllesVoorUwVloer.nl. Ook voor laminaat heb je speciale vloerreinigers.

Verschil in prijs

Geld speelt vaak een belangrijke rol bij het kiezen van een nieuwe vloer. De prijs van PVC ligt wat hoger in tegenstelling tot die van laminaat. De prijzen voor een PVC-vloer beginnen bij ongeveer € 10 per vierkante meter en de kosten kunnen oplopen tot ongeveer € 55 per vierkante meter. Laminaat heeft doorgaans lagere startprijzen die kunnen oplopen tot ongeveer € 25 per vierkante meter. Zelfs met een beperkt budget is PVC dus ook betaalbaar.

Vochtbestendigheid en levensduur

PVC is voorzien van een extra beschermlaag waardoor het bestand is tegen slijtage en goed tegen een stootje kan. Laminaatvloeren zijn niet optimaal tegen vocht en langdurige blootstelling aan natte ruimtes bestand, wat bobbels op het materiaal kan veroorzaken. PVC kan juist wél goed tegen vocht. Over het algemeen geldt overigens dat PVC een langere levensduur heeft dan laminaat. Je hoeft bij PVC dus niet snel aan vervanging te denken, waardoor je ook weer op de kosten bespaart.

Combinatie met vloerverwarming

Ook als het gaat om de combinatie met vloerverwarming kunnen we meer verschil opmerken tussen PVC en laminaat. Een PVC-vloer staat erom bekend dat het warmte beter geleidt, al kan ook laminaat geschikt zijn voor vloerverwarming als je voor de juiste ondervloer kiest die geschikt is voor vloerverwarming.

Geluiddempende werking

Een laminaatvloer werkt helaas niet bepaald geluiddempend. Laminaatvloeren worden in de meeste situaties niet aan de ondergrond verlijmd, waardoor je vloer als het ware ‘zweeft’. De ruimte die zich tussen de vloer en de ondergrond bevindt, kan zorgen voor geluidsoverlast als je lastige buren hebt. Aan de andere kant staat een PVC-vloer juist bekend om zijn optimale geluiddempende eigenschappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *