Verschil tussen de APK keuring en onderhoud

Er bestaat nog wel eens onduidelijkheid over het verschil tussen een Algemene Periodieke Keuring en het onderhoud van een auto. Om te beginnen leggen we per aspect uit wat het inhoudt. Uiteindelijk volgt er dan een conclusie.

De APK keuring

De ANWB geeft aan dat “de APK in Europa wettelijk verplicht is”. Dit betekent dat ook wanneer je in het buitenland onderweg gaat de auto moet voldoen aan een aantal eisen. Voor de meeste auto’s geldt dat een APK keuring eens in het jaar gedaan moet worden. Nieuwe auto’s zijn de eerste de eerste vier jaar vrijgesteld van de keuring. Omdat deze toch nieuwe zijn wordt geacht dat deze voldoen aan keuringspunten. Let trouwens goed op bij het invoeren van een auto vanuit het buitenland. Je dient namelijk de auto opnieuw te laten keuren in Nederland. Op het moment is het erg druk bij de garages van de RDW. Tijdens het keuren van jouw auto worden een aantal belangrijke punten na gelopen. De keuringspunten zijn te vinden op de website van de RDW. De belangrijkste punten zijn: verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Het onderhoud van de auto

Het is belangrijk om je auto goed te onderhouden. Dit zorgt er namelijk voor dat de kans dat komt stil te staan veel kleiner is. Goed onderhoud verlengt de levensduur van verschillende kritieke onderdelen van de auto. Het zorgt er uiteindelijk voor dat de langer op de weg rondt kan rijden. Onderhouden kun je laten uitvoeren door een garage of je kiest ervoor om het zelf uit te voeren. Wanneer kiest voor een garage is belangrijk om te kijken naar een BOVAG garage. Daarnaast kan het voor de duurdere auto’s belangrijk zijn om een dealer garage aan te houden. Deze hebben namelijk verstand van zaken en hebben directe lijnen met de fabrikanten. Zij kunnen eventuele aandachtspunten vanuit de fabrikant ook meteen meenemen tijdens het onderhoud. Voor onderhoud wordt er gekeken naar een aantal punten die de fabrikant in het onderhoudsboekje heeft opgesteld. Aan de hand van deze punten dient een monteur te controleren of alles nog voldoet. Enkele voorbeelden van deze punten zijn het verversen van de olie en het controleren van de bewegende onderdelen.

Conclusie

Wanneer je in een auto rijdt moet je rekening houden met een aantal belangrijk punten. Tijdens de rijlessen in Best leer je al hoe je zelf olie kunt verversen. Dit valt onder het onderhoud van de auto. Het grote verschil tussen de APK keuring en het onderhoud is dat de APK keuring verplicht is door de EU. Voor het onderhoud geldt dat dit wordt uitgevoerd om de levensduur van de auto te verlengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *