Verschil tussen as bewaren en as verstrooien

Inhoudsopgave

Na afloop van een crematie blijft er een bepaalde hoeveelheid as over. Deze as wordt overgedragen aan de nabestaande. De overledene kan in zijn/haar testament of wilsbeschikking hebben gezet bepaalde wensen te hebben. Als dit niet het geval is mogen nabestaande in principe zelf invulling geven aan wat er met deze as gebeurt. Dan moet er de keuze gemaakt worden tussen de as bewaren of uitstrooien op een bijzondere plek.

 

As bewaren

As kan bewaard worden op veel verschillende manieren. De meest traditionele manier van as bewaren is in een urn. De klassieke vorm van een urn is een pot of vaas. Tegenwoordig zijn er veel meer vormen en maten verkrijgbaar. De gemiddelde kosten van een urn bedragen tussen de € 100 en € 500, prijzen kunnen variëren gebaseerd op materiaal en manier van productie. Naast de urn zijn er nog veel manieren om as te bewaren. As wordt steeds vaker bewaard in sieraden, zoals een ring of ketting. Het is ook mogelijk om as in glas te bewaren. Op deze manier wordt as verwerkt in een dikwandige glazen urn wat zowel binnen als buiten bewaard kan worden. Een uitzonderlijke manier van as bewaren is het te mengen met inkt en dit te verwerken in een tatoeage. Dit wordt echter afgeraden door de nodige gezondheid risico’s die dit met zich meeneemt.

 

As verstrooien

Nabestaande kiezen er meestal voor om de as op specifieke, bijzondere locaties te verspreiden. Uitvaartondernemingen beschikken bijna altijd over een uitstrooiveld, maar as kan vrijwel overal uitgestrooid worden. Denk hierbij aan mooie stukken natuur waar de overledene graag kwam zoals de zee of een mooi stuk bos. Dit moet echter voorhand worden aangevraagd bij de gemeente waar die specifieke plek van behoort. Gemeentes komen nabestaande tegemoet, maar toch wordt er kritisch gekeken naar dit soort aanvragen. Het is belangrijk dit in gedachten te houden tijdens het bepalen van de gewenste uitstrooiplaats. As kan ook verstrooid worden met een vliegtuig. Dan zijn er naast de piloot en uitvaartleider nog twee plaatsen in het vierpersoonsvliegtuig. Voor meerdere nabestaanden is het mogelijk een volgvliegtuig te nemen of vanaf beneden te kijken. Dit wordt bijna altijd boven zee gedaan.

 

As verdelen

Het kan voorkomen dat nabestaande niet overeen komen over wat er met het as van de overledene gebeurt. Dan kan ervoor gekozen worden om het as te verdelen. Op deze manier kan iedereen zelf invulling geven aan de manier waarop de as bewaard wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *