Het verschil tussen boilies en partikels

Inhoudsopgave

Boilies en partikels worden allebei gebruikt in de visserssport. Ze worden gebruikt als lokaas om de vissen te lokken en zo toe te kunnen slaan en ze te vangen. Je kunt beide zelf maken of kant en klaar kopen in een winkel. Het verschil tussen boilies en partikels is de prijs die flink verschilt en de ingrediënten waarvan het wordt gemaakt. De biolies zijn bij de meeste karper vissers de grote favoriet omdat je met de boilies meestal verzekerd bent van succes bij het vangen van een karper.

 

Boilies

Boilies zijn er in veel verschillende soorten, kleuren maten en smaken. Boilies zijn ook wel het bekendste karpers aas onder de karper vissers. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zoete boilies en de boilies op basis van vis meel. Beide soorten leveren een goed resultaat op en het is dus een persoonlijke keus voor welk soort je gaat. De balletjes stammen af uit Engeland en zijn vernoemd naar het Engelse woord gekookt oftewel boiled. Door het koken krijgen de balletjes een harde buiten laag. Een karper is bijna het enige vis soort dat in staat is om de deegballetjes kapot te bijten, dit zorgt ervoor dat je tijdens het karper vissen niet of nauwelijks last hebt van ongewenste bijvangsten. Boilies bestaan meestal uit een combinatie van meel, water en eieren. Door deze ingrediënten op de juiste manier te mengen ontstaat er een deegmengsel. Door van het deeg balletjes te maken en deze te koken, ontstaan dus boilies.

 

Partikels

Naast de boilies zijn partikels ook een van de meest bekendste azen binnen de vis sport voor karpers. Ook partikels zijn over komen waaien uit Engeleland en hebben zo hun intreden in Nederland gemaakt. Partikels is ook wel een verzamelnaam voor verschillende soorten zaden granen noten en bonen. De bekendste soorten in Nederland zijn toch wel de hennepzaad, tijgernoten, mais, tarwe en pinda’s. Ook al vallen ze allemaal onder dezelfde verzamelnaam zijn de toch heel verschillend van elkaar. Het grootste verschil zit in de prijs, bereidingswijze en formaat. Het enige wat de partikels wel allemaal gemeen hebben met elkaar is dat ze allemaal gekookt moeten worden voordat je ze kunt gebruiken.