Verschillen tussen een inkjet printer en een laserprinter

Ga je voor het eerst een printer kopen? Of is het hoog tijd om je huidige printer te vervangen? Het kopen van een printer kan een moeilijke opdracht lijken. Er zijn ook zoveel verschillende printers! Waar kun je dan het beste beginnen? De belangrijkste beslissing die je bij je aanschaf moet maken, is de keuze tussen een inkjet printer en een laserprinter. Daarom leggen wij het verschil tussen deze printertypes in duidelijke taal uit en zetten we de voor- en nadelen gelijk op een rijtje. Zo weet jij na het lezen van deze blog of jij een inkjet printer of een laserprinter wilt kopen.

Techniek

Een inkjet printer maakt gebruik van andere technieken dan een laserprinter. Deze technieken veroorzaken de verschillen tussen deze twee typen printers. Daarom is het goed om eerst kort uit te leggen hoe deze verschillende technieken werken. Een inkjet printer zorgt door middel van elektrische schokken dat inktdruppels in een bepaald patroon op een pagina gespoten worden om de gewenste afdruk te maken. Het interne proces van een laserprinter zit anders in elkaar. Een laser geeft het document weer op de drum van de printer. Het tonerpoeder blijft op de projectie kleven en wordt vervolgens overgezet op het papier en vastgesmolten.

Prijsverschil

De verschillende printtechnieken zorgen ervoor dat deze typen printers ook opgebouwd worden uit verschillende onderdelen. Hierdoor ontstaat ook een prijsverschil. Overal het algemeen zijn inkjet printers namelijk goedkoper dan laserprinters. Misschien wil je nu al stoppen met lezen en gelijk een inkjet printer gaan bestellen, maar wacht nog even. Het is namelijk ook belangrijk om het gebruiksmateriaal in overweging te nemen. De printer zelf schaf je eenmalig aan, maar om te kunnen blijven printen, zul je regelmatig gebruiksmateriaal moeten kopen.

Toners of cartridges

Door de verschillende technieken maken inkjet printers en laserprinters ook gebruik van verschillend vullingen. Een inkjetprinter heeft inktcartridges nodig om te kunnen printen, terwijl een laserprinter toners gebruikt. Over het algemeen is tonerpoeder goedkoper dan inkt. Bovendien hebben toners meestal een hogere capaciteit dan cartridges. Dit betekent dat je langer met een toner dan een cartridge kunt printen voor je deze hoeft te vervangen.  Als je veel afdrukken maakt, kan een laserprinter dus voordelig uitpakken.

Afdrukkwaliteit

Als het op afdrukkwaliteit aankomt, kun je niet alle inkjet printers of laserprinters over één kam scheren. Er bestaan veel verschillende modellen, elk met hun eigen afdrukresolutie. Toch kunnen we zeggen dat inkjet printers vaak een hogere kwaliteit bieden dan laserprinters op het gebied van foto’s. Daarnaast heb je voor het printen van foto’s met een laserprinter speciaal fotopapier nodig. Op de glanzende toplaag van het reguliere fotopapier kan het tonerpoeder zich namelijk niet goed hechten. Als je een printer zoekt voor thuisgebruik en je graag ook je eigen foto’s afdrukt, zul je dus waarschijnlijk beter af zijn met een inkjet printer. Als je een printer voor zakelijk gebruik zoekt en vooral documenten print, kun je daarentegen uitstekend uit de voeten met een laserprinter. Met de juiste kleuren laserprinter is het dan nog steeds mogelijk om kwalitatief goede afbeeldingen, zoals grafieken en diagrammen, te printen.

Nu je meer te weten bent gekomen over printers kun je de voor- en nadelen afwegen en nagaan wat jij precies van een printer verwacht. Zo maak je een goed geïnformeerde keuze tussen een inkjet printer en een laserprinter.