Verschil tussen dispenseren en compenseren

Wellicht heb je wel eens gehoord van de woorden dispenseren (dispensatie) of compenseren (compensatie), maar wat betekenen deze woorden en wat zijn de verschillen? Daar gaan we maar eens op in.

Dispenseren

Dispenseren betekent weggeven of verstrekken. Dit zie je in het dagelijks leven terug wanneer je iets vrijwillig weggeeft of beschikbaar stelt, zoals een Tork dispenser voor het verstrekken van papier in een wc ruimte of een gratis te downloaden e-book.

Compenseren

Wat is compenseren dan? Compenseren betekent het aanvullen, goed maken van een verschil of tekort. Als je iets weggeeft of onvoldoende hebt gepresteerd, bijvoorbeeld voor een schoolopdracht. Kan je door het te compenseren met een ander onderdeel (beter je best doen) toch een voldoende halen. Tenminste als de docent daarmee instemt. Is een voorraad thuis of op het werk aan het opraken, dan spreken we feitelijk ook van compensatie wanneer je deze weer gaat aanvullen. Het kan echter gebruikt worden voor een overheidsinstelling of bedrijf die je compenseert voor de schade of het gebruik van of aan iets dat van jou beschadigd is.  Zoals een financiële compensatie voor het gebruik van je grond voor de plaatsing van een elektriciteitsmast, windmolen of de aanleg van een weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *