Verschil tussen een groepenkast en een meterkast

Er worden diverse termen gebezigd voor elektrische voorzieningen

Voor de verdeling van de elektriciteit vanuit één kast worden divers termen gebezigd: stoppenkast, meterkast, groepenkast, installatiekast, dit soort termen komen voorbij als het over de stroomvoorziening in huis gaat. Wat houden deze termen in? En wat zijn precies de verschillen tussen de twee hoofdsoorten elektriciteitsverdeelkasten: een groepenkast en een meterkast?

Wat is een groepenkast of installatiekast?

Een groepenkast en een installatiekast betekenen hetzelfde. Een meterkast of stoppenkast geldt als de voorganger van de groepenkast. Een stoppenkast kenmerkt zich door een kast waar stoppen in zitten en zekeringen. Deze zie je vooral nog veel terug in oudere huizen. Tegenwoordig kiezen veel meer huizenbezitters voor een groepenkast kopen in plaats van een stoppenkast. Een groepenkast bestaat niet, zoals een stoppenkast, uit stoppen en zekeringen, maar uit groepen cq installatieautomaten. Dit betreft dus puur de verzameling van elektriciteitsverbindingen in huis.

Wat is een stoppenkast of meterkast?

Een groepenkast kopen gebeurt tegenwoordig dus aanzienlijk vaker dan de oudere stoppenkast of meterkast. Feitelijk is de oude meterkast in veel woningen een verzamelnaam voor alle soorten meters, dus niet alleen elektriciteitsstoppen, maar ook de naam voor de gas- en watermeter die zich dan in dezelfde ruimte begeven.

Voordelen van een groepenkast

Bij nieuwbouwwoningen wordt er in huizen standaard een groepenkast geïnstalleerd en geen meterkast. Ook bij renovaties en uitbreidingen in huis is de oude stoppenkast vaak aan vervanging toe. Maar waarom? Wat zijn de voordelen van een groepenkast kopen boven de traditionele meter- of stoppenkast? In de eerste plaats is een groepenkast aanzienlijk veiliger dan de oude stoppenkast. Er zitten in deze kasten minimaal één hoofdschakelaar en twee aardlekschakelaars, waardoor de groepen snel en onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden. Ten tweede beschikken groepenkasten over de mogelijkheid om extra groepen toe te voegen, wat bijvoorbeeld belangrijk is als je thuis extra apparaten en stopcontacten toevoegt. Het aantal groepen kan dan uitgebreid worden, waardoor de elektriciteitsvoorziening in huis veilig georganiseerd wordt. Ten slotte kun je vandaag de dag een groepenkast aanschaffen tegen scherpe prijzen en laten installeren door een ervaren elektricien. Zo weet je zeker dat jouw elektriciteitsvoorziening veilig en professioneel aangelegd is, wat een veilig gevoel geeft. Kies daarom, als je plannen hebt om een groepenkast te plaatsen of uit te breiden, altijd voor een ervaren installateur of elektricien die deze klus voor je kan regelen, veilig en tegen scherpe tarieven!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *