Verschillen tussen de bromfiets en de snorfiets

Inhoudsopgave

Bij de aankoop van een scooter moet je rekening houden met het feit dat een scooter zowel een bromfiets (brommer) als snorfiets kan zijn. Daarnaast zijn deze ook nog onderverdeeld in verschillende modellen en merken. Een voorbeeld van een model is de Riva.

De bromfiets

De bromfiets is een gemotoriseerd voertuig met twee wielen. De maximale snelheid van dit voertuig is 45 km/h. De bromfiets heeft twee motoren: de brandstofmotor van een bromfiets heeft een inhoudt van maximaal 50cc, de elektromotor heeft maximaal 4kW. Voor het rijden op een bromfiets dien je een (AM) rijbewijs op je naam te hebben. Bij een autorijbewijs zit dit inbegrepen. Het dragen van een helm op de scooter is verplicht. De boete voor het niet dragen van een helm is 60 of 90 euro. Tevens zorgt het rijden zonder helm ervoor dat je niet verzekert bent. De bromfiets is te herkennen aan het gele kenteken met zwarte letters en cijfers. De minimale leeftijd is voor dit voertuig is 16 jaar. Echter zie je vaak dat deze worden opgevoerd. De begrenzer wordt bijvoorbeeld verwijdert waardoor het voertuig een hoger snelheid bereikt. Dit is volgens de Nederlandse wet verboden. Toch gebeurd het erg vaak. Dat is ook de reden dat de politie handhaaft via bijvoorbeeld een rollerband controle. Het voertuig wordt op deze band geplaatst en de topsnelheid wordt getest. Blijkt het voertuig te hard te lopen dan leidt dit tot een boete. Deze bekeuring is voor een bromfiets vanaf 51 km/h. Echter gaat hij harder dan 66 km/h dan wordt het kentekenbewijs ingevorderd. Daarnaast maakt de politie een WOK-melding bij RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit houdt in dat je de scooter opnieuw te laten keuren voordat je de weg op gaat.

De snorfiets

De snorfiets is een soort van langzamere bromfiets. De topsnelheid van een snorfiets is begrensd op 25 km/h. Een ander groot verschil met de bromfiets is het feit dat het verplicht dragen van een helm niet van toepassing is. Dit wordt echter wel sterk aangeraden. Het grootste visuele verschil is dat een snorfiets een blauwkenteken heeft met witte letters en cijfers.

Riva

Let op het rijden op een scooter zonder verzekering is strafbaar.