Verschil tussen LED en gloeilamp

Inhoudsopgave

Recente innovaties hebben ons allerlei nieuwe lichttechnologie opgeleverd. Van gloeilampen die zijn ontworpen om te reageren op geluidsgolven tot gloeilampen die bedoeld zijn om dodelijke bacteriën te bestrijden, wat vroeger een eenvoudige lichtbron was, blijft zich ontwikkelen.

Maar als u gewoon een nieuwe lamp nodig heeft voor in huis, welke lamp is dan het verstandigste aan te schaffen? Deze en andere veelgestelde vragen over lampen behandelen we nu.

Wat zijn mijn opties als het om gloeilampen gaat?

Hier zijn drie van de meest populaire lampen:

Gloeilampen – Dit zijn de ouderwetse, “typische” bollen waarmee velen van ons zijn opgegroeid. Ze zijn niet erg energiezuinig en gaan niet lang mee.

Compacte fluorescerende lampen (CFL’s) – Dit zijn de “spiraalvormige” lampen die in ons opkomen als we denken aan energiezuinige lampen.

LED lampen – Deze zijn zeer energiezuinig, maar behouden toch het uiterlijk en de warme uitstraling van een gloeilamp.

Gloeilampen, spaarlampen en LED-lampen hebben allemaal verschillende hoeveelheden energie nodig. Als je op zoek bent naar de meest energiezuinige optie dan is LED licht de beste keuze.

Wat zijn LED lampen?

Technisch gezien zijn LED-lampen geen lampen – led staat namelijk voor ‘light-emitting diode’. Het zijn kleine halfgeleiders (diodes) die in plastic zijn gewikkeld om de elementen te beschermen en het licht te focussen. LEDs hebben niet eens draadgloeidraden zoals een gloeilamp dat doet.

Waarin verschilt LED van gloeilamp?

Als we het hebben over een ‘gewone gloeilamp’, bedoelen we een gloeilamp, het type dat al bestaat sinds Thomas Edison zijn uitvinding patenteerde in 1879. Deze lampen hebben gloeidraden die zowel warmte als licht produceren wanneer er energie doorheen stroomt. LEDs daarentegen hebben elektronen die stromen om fotonen te creëren – licht dat we kunnen zien. Fotonen genereren bijna geen warmte. LEDs hebben ook veel minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid helderheid te creëren als gloeilampen, en gaan veel langer mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *