Verschil tussen een paleis en een kasteel

Veel mensen weten het verschil niet tussen een paleis en een kasteel. Om hier meer duidelijkheid over te scheppen worden beide eerst individueel doorgenomen en volgt hierna een conclusie met de verschillen.

 

Paleis

Het woord paleis komt uit de Franse taal. ‘Palais’ dat weer afstamt van het Latijnse woord Palatium, wat ook paleis betekend. Een paleis is van oorsprong een vorstelijk / koninklijk verblijf dat betekent dat het wordt gebruikt als woonhuis. Een staatshoofd of bisschop woont in een paleis. Paleizen in Nederland zijn echter overgedragen aan het rijk en niet langer eigendom van de koninklijke familie. Verschillende gebouwen met een openbare functie worden ook wel paleis genoemd, het Justitiepaleis in België is hier een voorbeeld van. Het woord paleis kan ook een negatieve / spottende lading met zich meedragen. Minder koninklijke gebouwen zijn met paleis als aanduiding zijn een gokpaleis of sportpaleis.

 

Kasteel

Het woord paleis komt uit de Latijse taal. ‘Castellum’ dat toevluchtsoord betekent. Van oorsprong werd een kasteel gebouwd in de middeleeuwen met als functie verdediging. Buiten verdediging werd een kasteel ook bewoond door een beperkte groep mensen. Dit waren echter niet uitsluitend families van adel, maar ook militaire groepen. Een kasteel bestaat uit verschillende bouwdelen met ieder een eigen benaming. Als een kasteel in een stad gebouwd wordt moet deze altijd versterkt worden met een ophaalbrug of een hek. Architecturale kenmerken van een kasteel zijn onder andere schietgaten in de hoge muren gemaakt om door te schieten, de kasteeltorens en de grote kasteelpoorten bij de entree.

 

Kasteel Ardennen

Tegenwoordig zijn er nog heel veel kastelen, maar ze hebben niet enkel nog de originele functie. Zo woont het koningshuis van Nederland wel nog in een kasteel, maar kun je kastelen zelf ook bezoeken voor plezier. Veel mensen bezoeken jaarlijks een kasteel in de Ardennen. Deze kastelen in Ardennen zijn mooie en goed onderhouden kastelen omringt door veel natuur en groen, wat ook kenmerkend is voor veel kastelen.

 

Conclusie

Het verschil tussen een kasteel en een paleis is dat een paleis een ambtsgebouw is met een openbare of ceremoniële functie. Vaak wordt het gebruikt als woonhuis voor een staatshoofd. Kardinalen en bisschoppen wonen doorgaans in een paleis. Een kasteel wordt gebruikt als versterkte woning van een geheel gezin of kleinere groep. Een groot kasteel wordt ook wel slot of burcht genoemd, maar niet elke burcht is een kasteel. Een burcht is een versterkt kasteel met een gracht of aarden wal. Een paleis is nooit versterkt.