Verschillen tussen een boerderij en een kasteel

Inhoudsopgave

Voor de mensen die een flinke spaarrekening hebben weten op te bouwen is er meer dan genoeg keuze in vastgoed. Hoewel de prijzen van reguliere huizen en appartementen merkbaar stijgen, zijn er voor de mensen met veel geld niet al te veel wolken aan de horizon. Vooral met de Corona tijd is het fijn om zelf veel ruimte te hebben om op eigen terrein te moeten blijven. Dus waar ga je dan voor, een boerderij of een kasteel?

Wonen in een monument

Bij beide soort gebouwen moet rekening gehouden worden met een mogelijke monumentale status. Bij kastelen komt dit echter veel meer voor. Een kasteel te koop komt ook regelmatig voor hoewel ze ook goed verkopen. Dus er zijn zat mensen die een monumentale status en de daar bijkomende werkzaamheden en kosten graag op zich nemen.

Bestemming van je kasteel

Een tweede verschil is het bestemmingsplan. Veel hoeves en boerderijen worden wel gewoon bewoond, maar kastelen zijn voor de eigenaren alleen vaak te groot. Daarom worden kastelen gebruikt om er bijvoorbeeld een horecagelegenheid van te maken, of een zaal voor evenementen. Onderschat niet hoeveel onderhoud een kasteel met zich meebrengt. Personeel of vakmensen inhuren is vrijwel onontkoombaar. Bij een boerderij te koop kunnen veel dingen nog zelf worden gedaan.