Verschil tussen een lunchroom en een cafetaria

Het verschil tussen een lunchroom en een cafetaria/snackbar is dat een cafetaria met name consumptie ter plekke bereid wordt en het eten wordt gegeven. Het is laagdrempelig ingericht met veel in- en uitgaande bewegingen, vaak zijn cafetaria’s tot laat open. Deze bedrijven zijn vaak ingericht op het meenemen en snel nuttigen van etenswaren. Deze tactiek wordt ook vaak gebruikt bij diverse grote fastfoodketens.

Het ‘lunchroom’ begrip zoals wij dat kennen in Nederland is zeer uniek. Omringende landen weten niet wat een lunchroom is. Op internationaal begrijp wordt de term lunchroom ingezet voor een eetzaal in een bedrijf of school. Deze locatie wordt in Nederland ‘kantine’ genoemd.

Hoe wordt dan een lunchroom genoemd in het buitenland? Hiervoor worden meerdere termen in diverse landen gebruikt. Het wordt ook wel een brasserie, restaurant of cafetaria genoemd. Een lunchroom is immers een horecagelegenheid waar je uitgebreid kunt lunchen niet alleen brood, maar ook warme gerechten, koud en warme dranken, tussendoortjes en toetjes staan op de kaart. Een Belg of Fransoos zal hierbij direct aan een brasserie denken; een Engelsman wellicht aan een cafetaria. Tel daarbij op dat je in de lunchroom steeds vaker ook kunt dineren en/of ontbijten en het wordt al meer een ‘all day fast restaurant’. Populaire gerechten van een lunchroom zijn onder andere maaltijdsalades, warme en koude broodjes, tosti’s en hamburgers. Maar waar kun je een lunchroom vinden in Nederland zijn er tot heden nog vele lunchroom gevestigd door heel Nederland, bijvoorbeeld een lunchroom Oss.

Er zijn totaal 80.447 horecabedrijven in Nederland. Bijna één op de vijf Nederlandse horecabedrijven is gevestigd in Noord-Holland (22%). Op de tweede plaats staat Zuid-Holland (18%). Ook in Noord-Brabant (13%) zijn veel horecabedrijven te vinden. Samen is in deze drie provincies meer dan de helft (53%) van alle horecagelegenheden in Nederland gevestigd. Noord-Brabant staat bekend om de gezelligheid en vele gezellige en leuke restaurants, lunchrooms en cafés. Kijk bijvoorbeeld een naar een lunchroom Oss.

De lockdown in december heeft de horeca in Nederland midscheeps geraakt. De omzet van de sector was 52,1 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het vierde kwartaal lag de omzet van cafés, restaurants en hotels op minder dan de helft van het niveau van dezelfde periode een jaar eerder. De klap komt nadat de omzetten in de zomer juist weer wat herstelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *