Verschil tussen NC en CNC

Inhoudsopgave

NC staat voor Numerical Control en dit was de voorloper op CNC (Computer Numerical Control). Computer Numerical Control wordt gebruikt voor een geavanceerde vorm van automatisering bij fabrieken en de productie van producten. Hieronder gaan we je wat meer vertellen over het verschil tussen NC en CNC.

Wat is NC

NC (Numerical Control) dateert terug naar de jaren 40 van de vorige eeuw en deze waren nog niet erg geavanceerd. In de jaren 50 kwamen er geavanceerde NC-machines. De NC-machines werden gebouwd op al bestaande gereedschappen. Op deze machines werden motoren vastgemaakt die het gebruik van de machines makkelijker maakte. Ook werden bedieningselementen vast gemaakt aan de machines om zich te verplaatsen. Een voorbeeld hiervan is een transverse wagen die in betonfabrieken gebruikt worden. Er werden dan stenen gemaakt met een pers en deze werden op een lift gezet. Als de lift vol was reed iemand met een transverse wagen daarheen om ze van de productielift af te halen en naar een drooggang te brengen. Met de opkomst van NC werd zwaar werk verlicht, zodat het een stuk sneller en makkelijker kon. Dit werd later verbeterd door de opkomst van computertechnologie wat leidde tot CNC.

Wat is CNC

Computer Numerical Control is hoe machineonderdelen werken op basis van hoe ze geprogrammeerd zijn. Bij Computer Numerical Control worden nauwkeurige geprogrammeerde instructies verzonden naar de processors op de machine. Zo wist de machine precies wat die moest doen. De processors ontvangen de berichten van de computer en zorgt ervoor dat deze geïmplementeerd worden. Om terug te komen op het vorige voorbeeld van de traverse wagen. Vroeger moest hier iemand fysiek opzitten om de lift van de productielijn af te halen en naar een drooggang te brengen. Met Computer Numerical Control worden deze handelingen geautomatiseerd, zodat niemand meer op de traverse wagen hoeft te zitten. De computer stuurt de nauwkeurige instructies door naar de processor op de traversewagen. Met allerlei lasers en processoren weet de computer wanneer de lift vol is en welke drooggang gevuld moet worden. CNC kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij het bewerken van metaal, hout en kunststof. Dit zijn, maar enkele voorbeelden waarvoor Computer Numerical Control voor gebruikt kan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *