Het verschil tussen partikels en made

Inhoudsopgave

Partikels en made zijn beide producten die gebruikt worden tijdens het vissen. De producten worden gebruikt als lokaas om de vissen naar de hengel te lokken, zodra ze de partikels of made pakken worden ze gevangen. Maar wat is het verschil nou precies tussen partikels en maden? Ze hebben in ieder geval een ding gemeen en dat is dat ze worden gebruikt door de vissers. Het verschil is dat partikels natuurlijk zijn en makkelijk aan te komen. made leven nog en hierdoor minder aantrekkelijk voor de mensen.

 

Wat zijn partikels precies?

De naam partikels wordt in de hengelsport als verzamelnaam gebruikt voor kleine zaden, noten en bonen. De soorten die het meest bekend zijn onder de mensen zijn mais, tijgernoten en hennep. Partikels zijn relatief goedkoop als je het vergelijkt met andere lokazen zoals boilies. Het wordt vooral gebruikt door karper vissers, maar ook voor sommige witvissen werken partikels goed om de vissen te lokken. Een karper herkend snel het natuurlijke voedsel en daardoor is het voedsel ook geschikt voor de kortere vis sessies. Je kunt partikels kant en klaar kopen in een winkel of zelf bereiden. Wanneer je niet vaak vist, is het kopen in een potje fijner want dat scheelt je werk. Je kunt de partikels zelf thuis klaarmaken, maar hoe doe je dat?

 

Hoe bereid je partikels voor?

Zoals je nu weet zijn er verschillende partikels, denk hierbij aan de hennepzaad, mais en tijgernoten. Er zijn meer soorten, maar dit zijn de bekendste. Ieder soort heeft zijn eigen voorbereiding nodig ook al lijkt het heel veel op elkaar. Nu zullen we dieper ingaan op de tijgernoten. Een tijgernoot is een klein hard nootje dat onder de grond groeit. Het is een redelijk zoete noot en is met een amandel te vergelijken. Het voorbereiden van de tijgernoot is er belangrijk, omdat ze nog zo ruw zijn als ze niet voorbereid zijn is dit schadelijk voor een vis en kan soms zelfs dodelijk zijn. Een disclaimer, het voorbereiden duurt even, maar dan heb je er ook lang plezier van! De tijgernoten zullen eerst 48 uur moeten weken in een emmer, daarna zul je de noten 40 tot 60 minuten moeten laten koken in een grote pan met ruim water. Om de tijgernoten meer smaak te geven kun je ervoor kiezen om nog suiker, donker bier of chili poeder toe te voegen. Het toevoegen van een extra smaak is niet nodig, de tijgernoten hebben van zichzelf al een zoete smaak wat aantrekkelijk is voor de vissen.