Verschil tussen een radiator en een convector

Inhoudsopgave

Als we het thuis koud hebben, dan doen we de verwarming aan. Logisch toch? Eigenlijk doe je dit zonder al teveel na te denken. Maar heb je er al eens bij stil gestaan wat voor soort verwarming jullie thuis hebben? Hier zit namelijk verschil in. De meeste woningen zijn voorzien van een radiator of van een convector. Beide hebben ze een doel: het verwarmen van jouw huis of appartement. Wat de belangrijkste verschillen zijn tussen deze twee warmtebronnen lees je hier.

De radiator

Een radiator werkt vrij eenvoudig. Er loopt verwarmd water van boven naar beneden en van links naar rechts door de verwarming heen. De warme lucht die hier vanaf komt zorgt ervoor dat de ruimte waar deze in staat wordt verwarmd. Dit is de meest gebruikte manier van verwarming en je zult deze dan ook bij de meeste huizen terug vinden.

De convector

Het verschil met een radiator is dat het water dat in de convector zit door een buis stroomt. Het warme water in deze buis wordt omringd door een soort lamellen. Deze zorgen ervoor dat het contactoppervlak wordt vergroot waardoor de warme lucht zijn werk kan doen. De convector heeft eigenlijk een dubbel effect. Aan de ene kant stijgt de warme lucht dus op zodat de ruimte wordt verwarmd, en aan de andere kant trekt het de koude lucht aan om deze ook om te gaan zetten.

De ouderwetse manier

We hadden het er even kort over dat eigenlijk ieder huis wel een radiator of convector als voornaamste warmtebron heeft, maar wat zijn de andere mogelijkheden dan? Nou, je bent vast wel eens in een ouder huis geweest, van je opa en oma bijvoorbeeld. Wat vaak het geval is bij deze huizen is dat ze ergens een kachel hebben staan. Dit is de voorganger van de radiator, convector en verwarming in het algemeen. Kachels zijn nog steeds vrij populair. Ook zijn de makkelijk te gebruiken. Als je de kachel hebt, dan moet je alleen nog brand hout kopen. Winkels als blokker en marskramer hebben deze standaard in de schappen liggen.