Verschil tussen relatief en subjectief

Er zijn heel veel mensen die de termen relatief en subjectief door elkaar heen gebruiken. Toch is dit niet echt hoe het werkt, het is namelijk dat relatief en subjectief verschillende betekenissen hebben. Wil je er zelf achter komen wat dit voor betekenissen zijn en wat de onderlinge verschillen zijn? Dan is het handig om snel verder te lezen, hieronder laten we je namelijk precies zien wat deze begrippen inhouden!

Wat is relatief?

Laten we eens beginnen met de betekenis van relatief. Relatief is iets dat een relatie of verbinding met iets anders heeft. Dit betekent dus dat er een bepaald verband bestaat tussen de dingen die je vergelijkt. Dit maakt het een begrip wat vaak gebruikt wordt voor het intreden van een bepaalde kans. Hoe kan je dit het beste zien? Als voorbeeld kunnen we bijvoorbeeld het volgende zeggen: ‘de kans dat je doodgaat aan een wespensteek is relatief klein in verhouding tot de kans dat je doodgaat in een auto ongeluk. Zoals je ziet zit er een bepaald verband bestaat, er wordt een verbinding gemaakt om een onderlinge vergelijking te maken.

Wat is subjectief?

De term subjectief is echter iets heel anders. De definitie van subjectief is iets dat gebaseerd is op een persoonlijke mening. Een voorbeeld van subjectief is dat iemand gelooft dat paars de mooiste kleur is. Zoals je kunt zien bevat dit echt een persoonlijke mening. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die kleur paars juist geen mooie kleur vinden. Dit maakt dit het tegenovergestelde van een objectieve opvatting. Een objectieve opvatting is namelijk volledig op feiten gebaseerd.

Onderlinge verschillen tussen de termen

De termen relatief en subjectief zien dus echt op iets anders. Het belangrijkste geval is dat het bij een subjectieve opvatting altijd gaat om een bepaald waardeoordeel van een specifieke persoon. Bij een relatieve opvatting is er juist sprake van een bepaald gegeven wat vaststaat. Hier kun je niet zomaar onderling in verschillen. Als je de kans vergelijkt dat je de loterij wint met de kans dat je een goudstaaf vindt dan spreken we van een objectieve opvatting. De opvatting dat je liever de loterij wint dan een goudstaaf vindt is echter weer subjectief omdat er een mening in verscholen ligt.

We hopen dat je door middel van dit artikel een beter beeld hebt gekregen bij de verschillen tussen de termen relatief en subjectief. Zoals je wel hebt kunnen zien is het echt zo dat er veel verschillen zitten tussen beide termen, je kunt ze dan ook niet zomaar door elkaar gebruiken. Van belang is echt om hier goed op te letten als je niet verkeerd over wilt komen bij bijvoorbeeld het schrijven van een tekst of column.