Verschil tussen een schoolfotograaf en een portretfotograaf

Elke professionele fotograaf zorgt als het goed is voor de juiste belichting en technische kennis om klanten mooi op de foto te krijgen. Portretfotograven zorgen ook dat je goed uit de verf komt dankzij de juiste kennis, maar hebben ook een verhaal te vertellen. Dit kan jouw verhaal zijn of die van de fotograaf. Je kunt portretfotograven dus zien als gespecialiseerde fotografen.

Portretfotografie gaat over het vastleggen van mensen in een specifieke levensfase. Het kan gaan over een gebeurtenis, of simpelweg iets dat zij of de fotograaf zelf willen uitdragen. Wat ze willen uitdragen kan reden zijn voor een kunstzinnige foto of bijvoorbeeld een zachte foto van een zwangere buik. Een schoolfotograaf is weer een specifieke richting binnen de portretfotografie. Hij maakt foto’s op school.

De schoolfotograaf is goedkoper

De schoolfotograaf zorgt ervoor dat op één dag hele klassen met kinderen worden vastgelegd op de gevoelige plaat. Dit is meestal een goed moment voor ouders om een paar foto’s aan te schaffen van hun kinderen. Schoolfoto’s zijn door de omvang van de vast te leggen groep goedkoper dan reguliere portretfoto’s. Daarnaast wordt ook vaak een klassenfoto gemaakt van alle kinderen samen. Dit is dan weer een leuke herinnering. De opstelling is voor alle individuele foto’s echter hetzelfde, en dat gaat ten koste van de uniekheid die een gewone portretfotograaf wel kan bieden.