Verschillen tussen een veiligheidsscharnier en een dievenklauw

Inhoudsopgave

Veiligheid voor eigen huis en gezin staat bij veel mensen voorop. Vandaar ook dat men vaak begrijpt waarom een slotenmaker veel kan betekenen voor de beveiliging van het huis.           De ramen en deuren kunnen worden uitgerust met onder andere anti-inbraakstrips en bijvoorbeeld nachtsloten. Volledige inbraakbeveiliging is vrijwel onmogelijk. Maar de meeste beveiliging zorgt voor ontmoediging of vertraging bij inbraken, en dat is vaak genoeg! Zo kan inbraak tot wel vijf minuten vertraagd worden tegen professioneel gereedschap.

Zo zijn er ook veiligheidsscharnieren en dievenklauwen. Een dievenklauw is een mechanisme dat bij het dichtdoen van een raam of een deur automatisch beveiliging biedt zoals een nachtslot dat ook zou doen. Dan zit er in het kozijn bijvoorbeeld een bus (een gaatje) en in de deur een stift (een metalen uitstulpsel). Bij het sluiten van de deur valt deze stift dan in de bus. Zo moet men door een extra stalen buisje heen om de deur open te breken.

Bij een veiligheidsscharnier is de dievenklauw ingebouwd

Een veiligheidsscharnier is heel simpel gezegd een scharnier met een dievenklauw ingebouwd. Waar je een dievenklauw boven of onder een normale scharnier plaatst hoeft dat hier dus niet. Ongeveer op het midden van de scharnier zit ook een bus en een stift gemonteerd. Deze vallen automatisch in elkaar wanneer het scharnier dichtklapt.