Verschil tussen stoned en high

Met ‘stoned’ wordt meestal een vertragend effect bedoelt; een relaxt en rustig gevoel. Je voelt je zwaar maar content, hebt een beetje moeite mee te komen met gesprekken of verhaallijnen in films en muziek heeft nog nooit zo mooi geklonken.

High is het upliftende effect, waarbij je je opgewekt en lacherig wordt maar nog wel enigszins bij de les en energiek blijft. Een lange wandeling is bijvoorbeeld geen probleem. Vaak ervaren mensen die high zijn ook lachkicks.

Waardoor komt het verschil?

ls je naar de menu’s van de verschillende coffeeshops in Amsterdam kijkt zie je vaak twee categorieën cannabis staan: indica en sativa. Deze bepalen grotendeels (maar niet alleen maar zoals vaak wordt beweert, de individuele terpenen spelen ook een belangrijke rol) of je high of stoned wordt; van sativa wordt je high en van indica stoned.

Aanbod bij coffeeshops

Er wordt al lang cannabis gekweekt en de meeste strains (aka soorten) cannabis die in coffeeshops worden verkocht zijn tot op zekere mate hybrid; een combinatie van zowel indica als sativa. De verhoudingen hiervan kunnen per soort verschillen; soms is het 20/80, maar 50/50 is ook goed mogelijk. Hier maken een verschillende terpenen in de strain het verschil; van sommige wordt je meer paranoïde terwijl je van andere meer relaxt of creatief wordt. Ook hier gaat het altijd om een combinatie van verschillende terpenen, waarbij de verhoudingen het verschil maken.

Welke kiezen?

Wil je een avond Netflix kijken in de bank? Ga dan voor een indica. Wil je een lange wandeling aan het strand maken (natuurlijk wel met het OV reizen)? Kies dan voor sativa. Welke strain je kiest is per persoon verschillend, maar beginnende gebruikers kunnen het beste voor de minder sterke soortjes gaan. Het is slim om de verkoper in de coffeeshop hierover te vragen.

Disclaimer

Cannabisgebruik kan schadelijk zijn. Bekijk voor alle gevaren en details de website van Jellinek.