Verschillen tussen een taatsdeur en scharnierdeur

Inhoudsopgave

Taatsdeuren zijn op veel manieren praktisch, en hebben een exclusieve en eigentijdse uitstraling. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een taatsdeur en ‘gewone’ scharnierdeur?

Wat is een taatsdeur

Een taatsdeur scharniert niet op punten aan een zijkant van de deur, maar op twee punten onder- en bovenaan de deur. Deze scharnierpunten bevinden zich niet helemaal aan de buitenzijde van de deur, maar op bijvoorbeeld op 1/5 van de deur.

Wat is een scharnierdeur?

Een scharnierdeur is een deur dat aan de zijkant met een scharnier verbonden is aan een kozijn. De deur hangt aan deze scharnieren, en draait er ook op. Er zijn verschillende soorten scharnieren, met uiteenlopende eigenschappen en voor- en nadelen.

Wat zijn de verschillen?

Een opvallend verschil is dat een taatsdeur naar twee kanten open kan. Een gewone scharnierdeur kan maar naar één kant open. Een taatsdeur kan heel zwaar zijn, terwijl het openen en sluiten nog steeds licht aanvoelt. Doordat een deur aan één kant hangt aan normale scharnieren en de deur mogelijk zou gaan scheefhangen, kan deze niet onbeperkt zwaar zijn.

Doordat een taatsdeur naar twee kanten opengaat, valt deze niet in een kozijn. Hierdoor blijft er altijd een minimale ruimte over. Bij een scharnierdeur geldt niet dit en kan deze naadloos afsluiten, in een kozijn of in geval van openslaande deuren afsluiten met de andere deur.

Qua kosten zijn er ook verschillen. Een taatsdeur wordt dikwijls uitgevoerd in staal met profielen en glas. Dit is een stuk kostbaarder dan een houten deur. Soms is er met een taatsdeur echter geen kozijn nodig, waardoor dit juist een besparing oplevert.