Verschillen tussen ademhalingstechnieken

Inhoudsopgave

“Diep ademen door je buik” is één van de meest gehoorde adviezen. Maar ademhalen begint tegenwoordig steeds meer op diëten te lijken. Dat klinkt raar, maar er zijn verschillende invalshoeken en meningen te vinden. Bij een dieet zie je door de tijd heen allerlei goeroes en adviezen langskomen. Bij ademhalen is dit niet anders. Verschillende stromingen zijn van mening dat op de juiste (hun) manier je gezondheid kan bevorderen.

Vanuit yoga zijn ademhalingstechnieken zoals Ujjayi of Bhastrika meegenomen. De Ujjayi zorgt voor balans, kracht, en ontspanning. Bij Bhastrika gaat het over krachtig de energie controleren in je lichaam en met afwisselend ontspannen en gespannen buikspieren je spijsvertering verbeteren. Net zoals deze technieken is er ook iets genaamd de Buteyko-methode.

Buteyko zegt minder diep ademen

Buteyko is van mening dat juist minder diep inademen beter is voor je gezondheid. Dit omdat bij diep inademen volgens Buteyko het koolzuurgas verdwijnt. Met te weinig koolzuurgas kan de zuurstof helemaal niet goed worden afgeleverd waar die nodig is. Zo kun je met een goede ademhaling ook het immuunsysteem verbeteren. Verkeerde ademhaling kan ook zorgen voor bijvoorbeeld verzuring van je lichaam. Verzuring zorgt weer voor problemen met je immuunsysteem en chronische allergieën.  Dus je ademhaling kan veel oplossen. De verschillen tussen ademhalingstechnieken zijn niet zo belangrijk. Waar het vooral om gaat is dat je zoekt naar de ademhalingstechniek die kan bijdragen aan het behalen van jouw doel. Afvallen, stressverlichting, spierkracht.. Gebruik die zuurstof!