Verschil tussen ingevorderd rijbewijs en verloren rijbewijs

Inhoudsopgave

Als je je rijbewijs kwijt bent of het is ingevorderd, kan dat voor veel problemen zorgen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een ingevorderd en verloren rijbewijs? In dit blog gaan we hier dieper op in en leggen we uit wat je moet doen als je je rijbewijs kwijtraakt of het wordt ingevorderd.

Wat is een ingevorderd rijbewijs?

Een ingevorderd rijbewijs betekent dat de politie je rijbewijs heeft afgenomen vanwege een verkeersovertreding of misdrijf. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur zit, te hard rijdt of een ongeluk veroorzaakt. Het ingevorderde rijbewijs wordt vervolgens opgestuurd naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en je mag gedurende een bepaalde periode niet rijden. Afhankelijk van de overtreding en je verleden als verkeersdeelnemer, kan deze periode variëren van enkele dagen tot enkele maanden.

Wat is een verloren rijbewijs?

Een verloren rijbewijs betekent dat je je rijbewijs kwijt bent en het niet meer kunt vinden. Het kan gestolen zijn, ergens verloren zijn geraakt of misschien zelfs vernietigd zijn. Als je je rijbewijs kwijt bent, moet je zo snel mogelijk een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Hierbij moet je wel een aantal stappen doorlopen en documenten overleggen.

De verschillen tussen ingevorderd en verloren rijbewijs

Het grootste verschil tussen een ingevorderd en verloren rijbewijs is dat bij een ingevorderd rijbewijs de politie het rijbewijs afneemt en dit wordt opgestuurd naar het CBR. Bij een verloren rijbewijs ben je het rijbewijs kwijtgeraakt en moet je een nieuwe aanvragen bij de gemeente. Daarnaast zijn de redenen voor het kwijtraken van het rijbewijs natuurlijk anders. Bij een ingevorderd rijbewijs is er sprake van een verkeersovertreding of misdrijf en bij een verloren rijbewijs kan het simpelweg ergens verloren zijn geraakt.

Wat moet je doen wanneer je je rijbewijs kwijt bent?

Wanneer rijbewijs kwijt? Als je je bent, moet je zo snel mogelijk een nieuwe aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Dit kan vaak online, maar soms moet je ook langs bij het gemeentehuis. Bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs moet je een geldig identiteitsbewijs overleggen, een pasfoto en het verschuldigde bedrag betalen. Als je rijbewijs is gestolen, moet je ook aangifte doen bij de politie.

 

Als je rijbewijs is ingevorderd, kun je bij het CBR informeren hoe lang de periode van ontzegging duurt en welke stappen je moet ondernemen om je rijbewijs terug te krijgen. Dit kan onder andere betekenen dat je een verplichte cursus moet volgen en een rijexamen moet afleggen. Het is belangrijk om tijdens de periode van ontzegging niet te rijden, omdat dit strafbaar is en de periode van ontzegging kan verlengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *