Verschillen tussen implantaat en kroon

Inhoudsopgave

Een implantaat en een kroon zijn twee veelgebruikte tandheelkundige opties die worden gebruikt om verschillende problemen met het gebit op te lossen. Hoewel deze twee termen vaak door elkaar heen worden gebruikt, gaat het echt om twee aparte tandheelkundige methodieken. Al worden ze wel gebruikt om dezelfde problemen op te lossen, zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen een implantaat en een kroon. Hierover vertellen we je nu meer.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een chirurgisch geplaatste tandheelkundige oplossing die wordt gebruikt om een ontbrekende tand te vervangen. Het implantaat is meestal gemaakt van titanium en wordt in het kaakbot geplaatst, waar het vervolgens vastgroeit en fungeert als een kunstmatige tandwortel. Een implantaat kan worden gebruikt om een enkele ontbrekende tand te vervangen, maar het kan ook worden gebruikt als basis voor een brug of prothese om meerdere ontbrekende tanden te vervangen.

Wat is een kroon?

Een kroon daarentegen is een tandheelkundige restauratie die wordt gebruikt om een beschadigde of verzwakte tand te versterken. Het wordt over de bestaande tand geplaatst en zorgt ervoor dat de tand zijn structuur behoudt. Een kroon kan worden gebruikt om tanden te herstellen die zijn beschadigd door cariës, fracturen of andere tandheelkundige problemen. Kroonprocedures kunnen worden uitgevoerd op zowel tanden in de voorste als in de achterste delen van de mond.

Wijze waarop ze worden gebruikt

Een van de belangrijkste verschillen tussen een implantaat en een kroon is de manier waarop ze worden gebruikt. Een implantaat wordt gebruikt om een ontbrekende tand te vervangen, terwijl een kroon wordt gebruikt om een beschadigde of verzwakte tand te herstellen. Een ander verschil is de manier waarop ze worden geplaatst. Een implantaat vereist een chirurgische procedure waarbij het implantaat in het kaakbot wordt geplaatst, terwijl een kroon op de bestaande tand wordt geplaatst.

Levensduur en slijtage

Een ander belangrijk verschil tussen een implantaat en een kroon is de levensduur. Een implantaat kan een levensduur hebben van tientallen jaren of zelfs een heel leven lang meegaan als het goed wordt onderhouden. Aan de andere kant hebben kronen meestal een kortere levensduur en moeten ze na verloop van tijd worden vervangen. Dit komt omdat kronen onderhevig zijn aan slijtage en breuk en na verloop van tijd kunnen afbrokkelen of loskomen.

Afweging a.h.v. kosten

Een ander verschil tussen een implantaat en een kroon is de kosten. Over het algemeen zijn implantaten duurder dan kronen, omdat het plaatsen van een implantaat een chirurgische procedure vereist en er meer materialen bij betrokken zijn. Kronen zijn meestal goedkoper dan implantaten omdat de procedure minder intensief is en er minder materiaal nodig is.

Conclusie: Implantaat en kroon

Hoewel er enkele belangrijke verschillen zijn tussen een implantaat en een kroon, zijn beide opties nuttig voor het herstellen van tandheelkundige problemen en het verbeteren van de gezondheid en esthetiek van het gebit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *