Verschil tussen kranten

In Nederland zijn er meer dan tien verschillende kranten op landelijk niveau te lezen, op regionaal niveau zijn dit er zelfs tientallen. Je zou toch zeggen, bijna iedere krant is toch gelijk want er gebeurt toch overal hetzelfde? Dit klopt alleen niet, er zitten wel degelijk grote verschillen tussen verschillende kranten. In dit artikel laten we de verschillende kranten zien, zo kun jij zelf bekijken in welk opzicht de krant anders is in verhouding tot anderen.

Telegraaf

De Telegraaf staat bekend als een wat simpelere krant. Er staan niet zo heel erg veel columns in en de koppen zijn vaak uitdrukkelijk en aandachttrekkend. Veel mensen vinden het een krant die fijn is om zo even te lezen, zonder dat de tekst veel te ingewikkeld is. Deze krant is de oudste krant van Nederland, hij gaat al terug sinds 1893. Ook kun je in de Telegraaf veel roddelberichten en sportberichten lezen. De Telegraaf omschrijft zich als de krant voor de gewone man. Daarnaast kun je de Telegraaf classificeren als een rechtse krant.

Volkskrant

De Volkskrant is in verhouding tot de Telegraaf juist weer erg links. In deze krant staan de maatschappelijk onderdelen en discussies centraal, je vindt hier dan ook veel meer columns en geschreven stukken. Van alle kranten is de Volkskrant een van de meest gelezen kranten, iedere dag ligt hij weer bij veel mensen op de stoep. De Volkskrant zicht zich niet zo zeer op sport en amusement, het is juist een krant die ingaat op de feiten en die hier nader onderzoek op doet. De Volkskrant is que taalgebruik wel wat lastig voor sommigen, maar voor de normale lezer is deze krant prima te doen.

Het Algemeen Dagblad

Het algemeen dagblad is nog een van de grotere kranten van Nederland, het is zelfs te 2e grootste krant van dit moment. Het blad is ontstaan door een grote fusie van zeven verschillende regionale kranten, hierdoor werd het gelijk een stuk groter. Dit is dan ook de reden dat je in het Algemeen Dagblad veel meer regionaal nieuws vind dat in andere kranten, dit komt nog voorts van vroeger. De krant wordt vaak online gelezen en ze zijn op dit moment dan ook de krant met de beste online ervaring. Waar het AD om bekend staat is de bekende consumententest. Ook hebben ze een veel groter aanbod van onderwerpen dan andere kranten, dit maakt dit blad zo populair.

Trouw

De Trouw is een Nederlandse ochtendkrant, deze is ook online te vinden. Van oorsprong is het een verzetskrant van de Tweede Wereldoorlog. Dit is het natuurlijk al lang niet meer. De krant richt zich op dit moment op filosofie en religie. Deze onderwerpen worden veel besproken en iedere dag zijn hier diverse columns over te vinden. Een extra toevoeging aan de krant is De verdieping, hier gaan ze verder op onderwerpen in en hier kun je nog meer informatie vinden over bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen.

NRC Next

De NRC Next is nog een relatief jonge krant in ons land. De krant profileert zich als de krant voor de jonge generatie, de generatie die nu begint met het lezen van kranten. De krant geeft niet zo heel veel actueel nieuws, ze gaan vaak over meningen, trends en lifestyle onderwerpen. Dit alles maakt hen vrij hip en uniek in de krantenwereld. Het blad bestaat pas sinds 2006, het is ontstaan als een alternatief voor het oorspronkelijke NRC Handelsblad.

Metro

De metro is de krant die je kunt vinden in de trein en op het station. Deze krant is een krantje waar heel kort het nieuws in staat, het is dan ook een hele dunne krant. De krant staat vol met reclame, dit is logisch want het is namelijk een gratis krant. Zo hopen ze jou aan te sporen tot aankoop van de producten uit het krantje. Het blad heeft geen politiek standpunt en ze schrijven niet conform een religieuze richting

Financieel Dagblad

Het Financieel dagblad, de naam zegt het al. Het is een krant die zich richt op het zakenleven en op de actuele situatie van de handel in Nederland. Je zult hier dan ook weinig maatschappelijke onderwerpen vinden, de krant richt zich voornamelijk op het financiële aspect. De krant heeft iets weg van de zender RTL Z, dit is de zakentak van RTL. Je kunt in de krant veel vinden over de beurs, aandelen en vastgoed. Van oorsprong is de krant relatief rechts, al kun je je als links persoon ook vinden in deze krant.

Bron: http://www.krantaanbiedingen.nl/telegraaf/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *