Verschil tussen Amsterdam en Rotterdam

Amsterdam en Rotterdam zijn twee van de grootste steden van ons land. In beide steden wonen ontzettend veel mensen en beide steden zijn van grote invloed op het dagelijks leven in Nederland. Echter, deze steden hebben vrijwel niks met elkaar te maken. Er zitten zelfs hele grote verschillen tussen de twee. In dit artikel laten we deze verschillen zien.

Toerisme

Amsterdam is een stad die bekend staat om haar toerisme. Wanneer je in Amsterdam loopt dan merk je dit vast wel .Er lopen vele toeristen rond en overal waar je kijkt zijn wel souvenir winkels te vinden. Dit komt omdat Amsterdam als hoofdstad van Nederland geldt. De oude grachten laten zien wat voor een prachtige stad het is, en dat deze stad er vroeger ook zo uit zag. Rotterdam is daarentegen veel minder toeristisch, het enige echte toeristenplekje in Rotterdam is de Euromast. Maar wanneer je in de stad loopt merk je niet veel van het toerisme, het is dan ook een stad waar je voornamelijk Nederlanders ziet en souvenir winkels zijn vrijwel nergens te bekennen.

Handel

Rotterdam staat bekend als een echte handelsplaats. Door de grote haven heeft het een prominente rol in de wereldhandel. De haven van Rotterdam is een van de grootste havens in Europa en iedere dag worden er duizenden producten verhandeld en door gevoerd. Het is dan ook niet voor niks dat Rotterdam bekend staat als de handelsstad van Nederland. In Amsterdam is dit niet het geval. Amsterdam heeft niet een heel erg groot zakencentrum en de meeste grote kantoren bevinden zich in Rotterdam en het gebied hier omheen. Op de kop van zuid staan veel grote handelskantoren en dit is dan ook echt het zakencentrum van Nederland. Amsterdam heeft een kleiner zakendistrict, dit is de Zuidas.

Inwoners

Amsterdam heeft meer inwoners dan Rotterdam. In Amsterdam wonen om en nabij de 800.000 mensen, Rotterdam heeft er maar 650.000. Ook is het verschil in afkomst erg verschillend. Rotterdam heeft meer allochtone mensen dan Amsterdam, in Amsterdam is daarnaast ook de gemiddelde leeftijd hoger. Als we kijken naar de prijs van de huizen dan zien we dat Amsterdam het hoogst staat van Amsterdam, een huurhuis begint bij de duizend euro per maand.

Opleiding en werk

In Rotterdam wonen minder miljonairs dan in Amsterdam. Het gemiddelde inkomen in Rotterdam is dan ook bijna de helft van het gemiddelde inkomen in Amsterdam. Het opleidingsniveau in Rotterdam is vrij gemiddeld, een groot deel van de mensen heeft een VMBO opleiding gehad. In Amsterdam zien we dat het merendeel van de mensen een HBO of WO opleiding heeft gehad. Dit verklaard dan ook het hogere inkomen in Amsterdam.

Bron: https://www.bestofamsterdam.com/