Verschil tussen whey en caseine 

Inhoudsopgave

Veel beginnende sporters komen op het punt dat ze eiwitshakes gaan gebruiken. Eiwitshakes zijn er vele soorten. Nu zijn whey en caseine twee zeer veelgebruikte eiwitshakes. Het verschil tussen deze twee shakes zit hem onder ander in de snelheid waarmee de eiwitten in een whey shake en een caseine shake worden opgenomen. 

Waarom een eiwitshake? 

Eiwitshakes worden veel in de sportwereld gebruik, omdat eiwitten helpen bij de spieropbouw. Zo kun je dus met behulp van sporten en eiwitshakes je spieren behouden en extra spierweefsel opbouwen. Eiwitten helpen ook bij het herstel van spieren. Bij schade aan de spieren door een intense training, helpen eiwitten bij het herstel van de spieren. Wil je dus zorgen voor spierbehoud of zelfs spieropbouw dan moet je dus ervoor zorgen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. 

Herkomst van whey en caseine 

Whey is een product dat vrijkomt bij het maken van kaas. Het is Engelse benaming voor het woord wei. Wei is de vloeistof die ontstaat na het toevoegen van stremsel, door het stremmen van de melk. Haal je het water hieruit? Dan hou je de whey over. 

Caseine is een dierlijk eiwit. Het komt voor in melk en is zelfs het belangrijkste melkeiwit dat er is voor de voeding van een jong.  

Verschil 

Het verschil tussen whey en caseine is het type eiwit. Whey eiwitten staan bekend als snelle eiwitten. Zij zorgen ervoor dat door het lichaam snel aminozuren kunnen worden aangemaakt. Die aminozuren helpen vervolgens weer bij spierherstel, spierbehoud en spieropbouw. Bij Caseine gaat dit proces juist langzaam en kan wel enkele uren duren, voordat het echt helemaal opgenomen is door je lichaam. 

Sporters gebruiken whey eiwit daarom vaak na het sporten. Op die manier wordt de eiwit voorraad snel weer aangevuld. Daarnaast gebruiken sporters het ook in de ochtend. Tijdens de slaap zijn er geen eiwitten aangevuld, dus zo kun je ook direct tekorten aanvullen. 

Een caseine eiwitshake wordt sneller gebruikt voor het slapen gaan. Zo heb je voor de nacht nog een mooie langzame aanvulling van eiwitten.  

Zowel whey en caseine kunnen dus met name voor sporters een mooie aanvulling zijn in het voedingspatroon. Daarbij gebruiken sporters soms ook creatinepoeder. Dit is een lichaamseigen stof die helpt bij het voorzien van energie bij de spieren. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *