Verschillen tussen e-bike en speed pedelecs

Inhoudsopgave

Een e-bike is een verzamelnaam voor elektrisch aangedreven fietsen. Meestal betekent het een fiets die alleen kracht opwekt wanneer de fietser trapt. In het Nederlands wordt zo’n fiets echter ook wel eens gewoon een elektrische fiets genoemd. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten e-bikes, maar er zijn ook speed pedelecs. In dit artikel gaan we het hebben over de verschillen tussen deze twee soorten elektrische fietsen.

Wat is het verschil tussen e-bikes en speed pedelec?

E-bikes zijn elektrische fietsen met trapondersteuning. Ze ondersteunen tijdens het trappen tot 25 km/u en het vermogen is beperkt tot 250 watt. Er gelden meestal geen beperkingen zoals rijbewijzen, verzekeringen of leeftijdsgrenzen.

Speed pedelecs, ook wel speedbike genoemd, bieden ondersteuning tijdens het trappen of met een gaspedaal tot 45 km/u, zonder vermogensbeperking.

Regels voor speedbikes

Door de hoge snelheden van een speed pedelec gelden andere regels dan op een normale 25 km/u e-bike.

Er moet rekening worden gehouden met de volgende regels:

 • Registratie
  Het is in Nederland wettelijk verplicht jouw speed pedelec te registreren bij de RDW
 • Helmplicht
  Voor het rijden op een speed pedelec is het dragen van een officieel goedgekeurde bromfietshelm verplicht
 • Leeftijd
  De bestuurder van de speedbike moet in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs (AM) en daar moet de bestuurder minimaal 16 jaar voor zijn
 • Verzekering
  Een aansprakelijkheidsverzekering is verplicht
 • Spiegel
  Een speed pedelec moet voorzien zijn van een achter uitkijkspiegel

E-bikes in een oogopslag

 • Een elektrische fiets wordt wettelijk beschouwd als een fiets, wat betekent dat een rijbewijs, verzekering of helm niet verplicht zijn. Het dragen van een helm wordt natuurlijk altijd aangeraden!
 • De elektrische motor ondersteunt de fietser tot 25 km/u. Boven deze snelheid valt de motor uit en trapt je op eigen kracht
 • Er is geen leeftijdsbeperking voor elektrische fietsen
 • Het maximale vermogen van de trapondersteuning is 250 watt
 • Het gebruik van een kinderzitje en aanhanger met een elektrische fiets is toegestaan

Wat zijn de voor- en nadelen van Speed pedelecs?

Het grootste voordeel van een Speed-Pedelec is natuurlijk de hogere snelheid. Je bent sneller op je werk en als je een speedbike gebruikt in een stad met druk verkeer, bespaar je vrijwel zeker tijd en kopzorgen op jouw woon-werkverkeer.

Het grootste nadeel van een speed pedelec is de hogere prijs, het zwaardere gewicht, en het feit dat er een aantal extra verplichte vereisten zijn, zoals vergunningen, registratie, kentekenplaat enzovoort. Natuurlijk verhoogt zo’n hoog aangedreven machine ook het risico op diefstal van e-bikes. Bekijk zeker het artikel over diefstalpreventie van e-bikes.

Wat zijn de voor- en nadelen van elektrische fietsen?

De voordelen van de elektrische fiets zijn het gemak, de grote keuze aan modellen en de relatieve betaalbaarheid in vergelijking met de Speed pedelec.

De belangrijkste nadelen van elektrische fietsen zijn de hogere kosten in vergelijking met gewone fietsen, het feit dat het vermogen afneemt bij 25 km/u – een snelheid die op een vlak fietspad zeer snel wordt bereikt, en hun hogere gewicht en complexiteit in vergelijking met een gewone fiets. Ook het onderhoud is iets ingewikkelder: als je bijvoorbeeld de band van een elektrische fiets met achterwielnaafmotor verwisselt, is het moeilijker om het wiel en de naaf van het fietsframe te halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *