Verschil tussen webdesign en webdevelopment

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen webdesign en webdevelopment?

In wezen verwijst webdesign zowel naar het esthetische gedeelte van de website als naar de bruikbaarheid ervan. Webdesigners gebruiken verschillende ontwerpprogramma’s zoals Adobe Photoshop om de lay-out en andere visuele elementen van de website te creëren.

Webontwikkelaars (webdevelopers) daarentegen nemen een website-ontwerp en maken er daadwerkelijk een functionerende website van. Webdevelopers gebruiken HTML, CSS, Javascript, PHP en andere programmeertalen om de ontwerpbestanden tot leven te brengen.

Webdesign

Webdesigners, vaak werkzaam bij een webdesign bureau, beginnen met het inventariseren van de websitedoelstellingen van een klant en bedenken daarbij een informatiearchitectuur (IA) om de informatiehiërarchie van een website in te stellen en het ontwerpproces te begeleiden. Vervolgens kunnen webdesigners beginnen met het maken van wireframes en uiteindelijk naar de ontwerpfase gaan. Designers kunnen verschillende basisontwerpprincipes gebruiken om een ​​esthetisch aantrekkelijke lay-out te bereiken die ook een uitstekende gebruikerservaring biedt.

Ontwerpprincipes voor webdesigners

Balans: Het is belangrijk voor webontwerpers om een ​​evenwichtige lay-out te creëren. In webdesign verwijzen we naar zware (grote en donkere kleuren) en lichte (kleine en lichtere kleuren) elementen. Het gebruik van de juiste verhouding van elk is van cruciaal belang voor het bereiken van een uitgebalanceerd websiteontwerp.

Contrast: In de kleurentheorie zijn contrasterende kleuren de kleuren die tegenover elkaar op het kleurenwiel zijn geplaatst (zie ook complementaire kleuren). Webdesign biedt een paar andere gebieden waar contrast van toepassing is. Ontwerpers kijken naar contrasterende maten, texturen en vormen om bepaalde delen van de website te definiëren en de aandacht te vestigen.

Nadruk: De nadruk is een ontwerpprincipe dat is gebaseerd op het opzettelijk “benadrukken” van bepaalde belangrijke elementen van de lay-out van de website. Het is belangrijk op te merken dat als je alles op de pagina benadrukt, je uiteindelijk niets benadrukt. Stel je een pagina in een boek voor waar 80% van de inhoud geel is gemarkeerd, dan valt niets meer op.

Consistentie: Ook wel herhaling of ritme genoemd, consistentie is een cruciaal principe voor webdesign. Een duidelijke en consistente navigatie biedt bijvoorbeeld de beste gebruikerservaring voor bezoekers van uw website.

Eenheid: Eenheid is de relatie tussen de verschillende delen van de website-indeling en de compositie als geheel.

Webdevelopment

Webdevelopers, doorgaans werkzaam bij een webdevelopment bureau, ook wel programmeurs genoemd, nemen het gemaakte ontwerp en bouwen een volledig functionerende website. Om het (heel) eenvoudig te zeggen, beschouw het ontwerp als een niet-interactieve “afbeelding” van een website. Ontwikkelaars nemen dat ontwerp en splitsen het op in zijn componenten. Ze gebruiken dan alleen HTML of een meer dynamische benadering met programmeertalen zoals PHP om de verschillende webpagina’s te ontwikkelen. Meer gevorderde webontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om een ​​Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress of Joomla te gebruiken om de ontwikkeling te stroomlijnen en klanten een gemakkelijke manier te bieden om hun website te onderhouden en bij te werken.

Webontwikkelaars zijn instaat een statische lay-out omzetten in een dynamische website met behulp van schuifregelaars voor afbeeldingen en inhoud, actieve statussen voor koppelingen en knoppen en andere interactieve elementen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *