Verschil tussen een webinar en een webcast

Een webinar en een webcast lijken op elkaar, toch is er sprake van een aantal verschillen.

Wat is een webinar?

Zo focust een webinar zich volledig op online publiek en er is geen fysiek publiek aanwezig. Deelnemers kunnen live naar de presentatie kijken of achteraf, het moment maakt eigenlijk niet uit aangezien de video na de presentatie met een link verspreid kan worden. Een webinar kan vanaf elke locatie bekeken worden zolang er maar sprake is van een Internetverbinding en een apparaat waarop je de video kan bekijken. Meestal is dit een pc of laptop, maar het is ook mogelijk deze op een tablet of mobiele telefoon te bekijken. Vaak is er geen software voor nodig, dus dit houdt in dat er geen sprake is van downloads of een plug-in. Tijdens of na de webinar kunnen er ook vragen gesteld worden aan de hand van een poll of enquête. Echter is het ook mogelijk ruimte over te laten aan het einde van de webinar om mensen vrij hun vragen te laten stellen.

Wat is een webcast?

Bij een webcast is er naast online publiek ook sprake van een fysiek publiek. Bij een webcast is er vaak sprake van een live uitzending van een presentatie, en de organisator heeft als doel het bereik te willen vergroten of de inhoud te bewaren voor later gebruik. De uitzending van een webcast lijkt op een college of evenement. Bij een webcast is er minder sprake van interactiviteit dan bij een webinar. Online vragen kunnen gesteld worden, maar dit is niet direct het doel van de presentatie. Het verspreiden van informatie is belangrijker dan het leiden van een vergadering; dit heeft meer raakvlakken met een webinar. Bij een webcast wordt meer aandacht besteed aan het fysieke publiek en hoe er met hen geïnteracteerd wordt, en minder met het online publiek wat op dat moment mee kijkt. Hierdoor is er ook een verschil in bedrijfskosten; bij een webcast moet er een locatie afgehuurd worden terwijl dit bij een webinar niet hoeft. Bovendien overbruggen mensen reiskosten wanneer ze de webcast willen bezoeken, terwijl dit bij een webinar niet het geval is.

Wanneer je een webinar wil organiseren maar niet weet hoe je dit moet aanpakken, kun je kijken op wat is een webinar. Zij helpen je mee een webinar te verzorgen, zowel op locatie als op een door jouzelf uitgekozen locatie. Als je meer hulp wil krijgen bij het organiseren van je eigen webcast kun je kijken op company webcast.