Verschil tussen zomer- en winterbanden

Inhoudsopgave

Aangezien winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, rijden veel automobilisten ’s winters rustig door op hun zomerbandjes. Daarnaast kom je soms in de zomer auto’s tegen op winterbanden. Het is ook wel een gedoe om twee keer per jaar je banden te vervangen. Een objectieve beschouwing van het verschil tussen zomer- en winterbanden, kan je helpen om toch die moeite te nemen.

Zomerbanden

Hoewel we niet altijd extreem winters weer ervaren in Nederland, daalt het kwik wel behoorlijk. Bij koude temperaturen wordt het rubber van de zomerband harder, waardoor je als bestuurder een stuk minder grip op de weg hebt. Ook heeft een zomerband een minder diep profiel. Zo is het wettelijke minimum voor de profieldiepte slechts 1,6 millimeter. Nieuwe zomerbanden worden vaak verkocht met een profieldiepte van vier millimeter. Daarnaast hebben zomerbanden een heel ander profielpatroon dan winterbanden. Ze hebben minder lamellen, maar bezitten wel profielblokken die aquaplaning moeten voorkomen. Zomerbanden zijn dus ook prima te vertrouwen bij nat weer, zolang de temperatuur maar boven de zeven graden ligt. Wanneer het kwik verder daalt, verhardt het rubber, waardoor je grip op de weg aanzienlijk vermindert.

Winterbanden

Winterbanden zijn voornamelijk gemaakt van natuurlijk rubber, waardoor ze een stuk zachter zijn. Door deze samenstelling zijn ze uitermate geschikt voor temperaturen onder de zeven graden. Ze hebben een stuk meer lamellen in hun profielpatroon, waardoor ze meer grip hebben op sneeuw en ijs. Nieuwe winterbanden hebben meestal een profieldiepte van negen millimeter, maar het wordt aangeraden om ze te vervangen wanneer ze afgesleten zijn tot een profieldiepte van vier millimeter. Of er nu wel of geen sneeuwval is, winterbanden bieden een bestuurder een stuk meer grip en maken je autoritten dus een stuk veiliger. Stijgt het kwik? Blijf dan niet op deze banden rondrijden. Het rubber wordt zacht, waardoor je auto een stuk meer gaat verbruiken en je banden sneller slijten. Bovendien zorgen juist zomerbanden voor optimale grip tijdens de warmere dagen.

Derde optie

Mocht je het niet zien zitten om twee keer per jaar je banden te vervangen, dan is er altijd nog een derde optie: de all season banden. Deze vormen een goede compromis tussen de winter- en zomerbanden. Toch moet daarbij wel vermeld worden dat je in de winter veiliger rijdt met winterbanden, omdat deze speciaal voor dit seizoen en zijn omstandigheden ontworpen zijn. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, niet alleen in de winter, maar ook in de zomermaanden. Welk seizoen het ook is, het is belangrijk om naast de juiste banden ook een goede, maar het liefst goedkope autoverzekering af te sluiten, die jouw schade in geval van een ongeluk ook dekt.