Verschillen tussen zilver en goud

Zilver en goud worden vaak in een adem genoemd, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee en hebben ze ook overeenkomsten? Nou, zilver en goud hebben een belangrijke overeenkomst. Ze zijn namelijk allebei onderdeel van de edelmetaal-familie. Andere leden van deze familie zijn bijvoorbeeld platina. Je hebt ook nog edelmetalen die voor de meeste mensen onbekend zijn. Of heb jij wel eens gehoord van palladium, osmium of rodium?

Goud en zilver hebben beide unieke eigenschappen, sommige komen overeen met elkaar en andere niet. Laten we beginnen met goud. Goud is eenvoudig te herkennen aan haar goudkleurige, glimmende uiterlijk. Goud wordt veel gebruikt voor sieraden als kettingen, armbanden en oorbellen. Hoe puur goud is, word aangeven met het aantal karaats. Puur goud wordt altijd aangegeven met 24 karaats.

 

Zilver aan de andere kant wordt net als goud veel gebruikt bij het maken van sieraden. Zilver is wat minder zeldzaam als goud. Het wordt vaker gewonnen en dat betekent ook dat het minder waard is als goud. Het mooie aan zilver is dat het een edelmetaal en een delfstof tegelijkertijd is. Tóch is zilver minimaal net zo populair als z’n ‘grotere broer’. Zilver kun je herkennen aan de zilverkleurige uitstraling. Vroeger werden zilveren munten als betaalmiddel gebruikt. Tegenwoordig wordt het, zoals eerder vermeld, meer gebruikt voor sieraden of versieringen.

Lukt het je niet om zilver van goud te onderscheiden met je ogen, dan kun je altijd even langs je lokale juwelier gaan. Zij kunnen door gebruik te maken van een speciale vloeistof binnen enkele ogenblikken vertellen of je te maken hebt met zilver of goud.

 

zilver koers

Ook voor beleggers is zilver of goud interessant. Ze hebben namelijk de eigenschap amper te dalen of stijgen in waarde. Voordat je overgaat op aankoop wil je natuurlijk wel weten wat de goud- of zilver koers is. Op internet zijn verschillende bronnen die jou deze informatie kunnen verstrekken. Zorg te allen tijde dat je op de hoogte bent van de laatste veranderingen vóór je een dergelijke aankoop gaat doen.