Verschillen tussen een autoweg en een snelweg

Autowegen

U kunt het startpunt van de autoweg herkennen aan de G3-verkeersborden. Het verkeersbord G4 staat aan het einde van de autoweg. Alleen voertuigen die met een snelheid van 50 kilometer per uur rijden, zijn toegestaan ​​op de autoweg. De maximale snelheid op de snelweg is 100 km / u. Autowegen hebben doorgaans korte insteekstroken en geen vluchtstroken. Let dus altijd op!

Autosnelwegen

Het startpunt van de snelweg herkent u aan het verkeersbord G1. Aan het einde van de snelweg staat verkeersbord G2. Alleen voertuigen die met een snelheid van minimaal 60 km / u mogen rijden, zijn toegestaan ​​op de snelweg. De standaard snelheidslimiet voor snelwegen is 130 km / u.

Verboden op snelwegen en autowegen

  • Stilstaan op de weg;
  • Achteruit rijden;
  • Omdraaien;
  • Rijden, stoppen of lopen op de vluchtstrook, vluchthaven of berm. Met uitzondering van noodgevallen;
  • Voertuigen langer dan 7 meter mogen slechts de twee rechterrijstroken gebruiken. Bij voorsortering kunt u hiervan afwijken.

Kiezen van de rijstrook

U gebruikt zoveel mogelijk de juiste rijstrook. U kunt de linkerrijstrook gebruiken om in te halen, of u wilt voorsorteren op de kruising. Rijd niet onnodig links bij het inhalen. Dit maakt mensen boos die je willen inhalen. Als iemand rechts wil invoegen, controleer dan of die persoon voldoende ruimte heeft. Als hij onvoldoende ruimte heeft, schuif dan op naar links als hier niemand mee gehinderd wordt.

Spitsstrook

Drukke snelwegen hebben soms een extra rijstrook open tijdens het spitsuur. De spitsstrook is een vluchtstrook die geschikt gesteld kan worden als rijstrook. Op bepaalde tijden (piekuren) kunt u deze stroken als rijweg gebruiken. Dit wordt meestal aangegeven met elektronische rijstrooksignalen boven de weg, maar soms ook met verkeersborden.

Wegwerkzaamheden

Op de snelweg wordt er al ruim van te voren aangegeven dat er wegwerkzaamheden naderen. Pas de snelheid dienovereenkomstig aan en let goed op wat er gaat gebeuren. Het kan zijn dat meerdere rijstroken plotseling terugkeren naar één rijstrook of dat er wegwerkers op de weg lopen. In de wegenbouw worden vaak tijdelijke strepen op het wegdek toegepast. Deze zijn bijna altijd geel. U moet de tijdelijke instructies volgen. Blijf altijd alert en rijd voorzichtig.

Bij Rijschool Tilburg wordt u opgeleid om met deze omstandigheden om te kunnen gaan.