Verschillen tussen Aziatische keuken en Europese keuken

Inhoudsopgave

De Aziatische keuken smaakt doorgaans heel anders dan het standaard hoofdgerecht in Nederlandse restaurants. Hoe is dat gebeurt? Wetenschappers van Boston University analyseerden de ingrediënten van Aziatische en westerse gerechten. De resultaten zijn verrassend!

Wetenschappers onderzochten 56.498 recepten met 381 verschillende ingrediënten. In Europa en Noord-Amerika is het gebruikelijk om ingrediënten met dezelfde smaaksamenstelling te mengen. Daarom voelt dit soort voedsel vaak vertrouwd aan. De Oost-Aziatische keuken is het tegenovergestelde. Aziatische chef-koks bundelen ongeschikte ingrediënten. Een voorbeeld is citroengarnaal. Deze twee ingrediënten delen slechts 9 stoffen, terwijl koffie en biefstuk 102 stoffen delen.

Noord-Amerikaanse keuken

In Noord-Amerika worden ingrediënten als melk, boter, vanille, eieren, rietsuiker en tarwe vaak gebruikt. Als we naar deze ingrediënten kijken, zullen we ontdekken dat boter en vanille veel eigenschappen hebben. Boter en melk zijn ook redelijk gelijk. Hoe zit het met eieren en melk?

Aziatische keuken

In Azië zijn deze smaakrelaties moeilijker vast te stellen. Lente-ui en knoflook, sesamolie en knoflook, sjalot en chili, sojasaus en sesamolie: gebruikelijk in de Aziatische keuken, maar er is bijna geen overlap.

Ander soort eten

Verrassend genoeg delen de Zuid-Europese, Latijns-Amerikaanse en Oost-Aziatische keukens veel ingrediënten. Knoflook is een belangrijk ingrediënt in deze drie keukens. Zuid-Amerika en Latijns-Amerika gebruiken uien en tomaten. Het unieke ingrediënt in de Latijns-Amerikaanse keuken is maïs. In de Zuid-Europese keuken worden grote hoeveelheden Parmezaanse kaas, macaroni, olijfolie en basilicum gebruikt.

De Noord-Amerikaanse keuken en de West-Europese keuken delen veel ingrediënten. Het gebruik van room en tijm is uniek in de West-Europese keuken. West-Europa gebruikt minder sucrose dan Noord-Amerika.

Nieuwe combinatie?

Dit onderzoek kan zorgen voor het ontwerpen van interessante nieuwe combinaties. Wellicht zorgt dit ervoor dat westerse koks gewaagde ingrediënten bij elkaar durven te zetten en grotere risico’s durven te nemen. Of misschien denken Aziatische chef-koks dat overlappende smaken geen slecht idee zijn. Op de website van Restoranto kun je terecht voor een overzicht van alle verschillende keukens en waar je deze kunt bezoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *