Verschillen tussen inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Inhoudsopgave

Een inboedelverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering, welke heb je nu eigenlijk nodig voor thuis? Er zijn mensen die denken dat deze twee verzekeringen hetzelfde zijn, dit klopt alleen niet. Er zitten wel degelijk verschillen tussen deze verzekeringen. In dit artikel gaan we kijken naar deze verschillen, zo kunnen we deze verwarring voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering zal de schade dekken die je in je privéleven hebt veroorzaakt aan iemand of aan iemand zijn spullen. Nu kan dit te maken hebben met de gezondheid van de personen maar het kan natuurlijk ook gaan om het beschadigen van bepaalde spullen of objecten van iemand zijn huishouden. Zo kan het zijn dat je betrokken bent geweest bij een ongeluk en schuldig bent aan het veroorzaken van letsel van een ander. Een voetbal door de ruit, per ongeluk iemand zijn telefoon laten vallen of tegen iemand aangeschopt?  In deze gevallen zal de aansprakelijkheidsverzekering er voor zorgen dat je hier zelf niet helemaal voor op hoeft te draaien. In ons land is het niet verplicht om deze verzekering te hebben, deze is dan ook bijkomend.

Een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering heeft niets te maken met de spullen van een ander, deze gaat geheel over de spullen van jezelf. Zo kan een inboedelverzekering geschikt zijn voor mensen die een huis hebben met een open haard, mocht er ooit brand uitbreken dan krijg je de schade terug van de verzekering. Of misschien is er een lekkage ontstaan en stond deze straal water net op je laptop, ook in deze gevallen kan je vaak geld terugkrijgen van de verzekering. Deze verzekering is dan wel weer verplicht in ons land, iedereen met een pand of huis in Nederland zal dan ook een inboedelverzekering nodig hebben.

De inboedelverzekering heeft dus betrekking op je eigen spullen, de aansprakelijkheidsverzekering is er alleen voor de schade die je toebrengt aan een ander. Het is wel belangrijk om te weten dat je niet alle kosten zomaar terug kunt krijgen van de inboedelverzekering, als er schade is ontstaan door je eigen schuld dan zal je hier geen aanspraak op kunnen maken. Een kop koffie over je laptop is dus geen schade die je terug zal krijgen, terwijl deze schade wel vergoed kan worden als je een kop koffie over de laptop van een vriend gooit. De aansprakelijkheidsverzekering hoef je niet te nemen, al kan deze natuurlijk wel handig zijn als je nogal slordig bent met de spullen van een ander. Neem zeker eens een kijkje op internet naar deze diverse soorten verzekeringen, zo weet je gelijk of deze aansprakelijkheidsverzekering een goede toevoeging is. Een inboedelverzekering heb je immers al als je beschikt over een woning, deze is nu eenmaal verplicht in ons land.