Verschillen tussen klikvloeren zoals laminaat en PVC

Als je op zoek bent naar budgetvriendelijke, onderhoudsvriendelijke vloeropties, zijn PVC en laminaat vaak de eerste twee suggesties die je zult krijgen. Hoewel deze twee soorten vloeren veel gemeen hebben, zijn er ook een paar belangrijke verschillen. Die gaan we nu bespreken.

PVC Vloeren

PVC vloeren zijn gemaakt van 100% kunststof. Deze samenstelling geeft het een superieure weerstand tegen vocht. Wanneer er water op vinyl vloeren komt, zelfs voor langere tijd, zal het oppervlak niet beschadigen. De waterbestendigheid van vinyl maakt het een uitstekende keuze voor ruimtes die gevoelig zijn voor vocht. Bijvoorbeeld keukens, badkamers, wasruimtes en kelders.

Voordelen

Sommige soorten PVC vloeren zijn waterbestendig. Zo is PVC van houtplastic en polymeercomposiet (WPC) waterdicht. Dit is te danken aan de samenstelling van thermoplasten, houtmeel en calciumcarbonaat. Het kan worden geïnstalleerd in gebieden waar veel vocht aanwezig is. Andere waterdichte opties voor dit type vloeren zijn steenplastic composietvinyl (SPC), gemaakt van natuurlijk kalksteenpoeder, polyvinylchloride en stabilisator. Het is ook bekend als vinyl met harde kern. Je kunt het als een zwevende vloer over vele soorten vloerbedekking leggen. Als men rekening houdt met de blootstelling aan vocht, in het debat PVC versus laminaat, is PVC vloerbedekking een duidelijke winnaar.

In het verleden vonden veel mensen PVC esthetisch inferieur aan laminaat. Tegenwoordig heeft PVC echter een lange weg afgelegd als het gaat om stijlkeuzes. Je kunt kunststof vloeren vinden die het uiterlijk en het gevoel van stenen, tegels en zelfs houten vloeren met realistische nauwkeurigheid nabootsen.

Nadelen

PVC heeft een langere levensduur en een betere algemene duurzaamheid dan laminaat. Vergeet echter niet om rekening te houden met jouw budget. Deze vloerdelen kunnen duurder zijn dan laminaatvloeren, vooral als je kiest voor luxe PVC planken. Hoewel het twee keer zo lang mee kan gaan als laminaat, kan een PVC vloer een grotere investering met zich meebrengen.

Laminaatvloeren

Laminaat is een synthetisch product dat het uiterlijk van echt hardhout simuleert. Het kan een authentieke houten vloeruitstraling hebben, waardoor het populair is bij huiseigenaren die van de stijl van hardhout houden, maar minder geld aan vloeren willen uitgeven. Hoewel het een budgetvriendelijke vloersoort is, presteert laminaat niet goed als het op vocht aankomt. Sommige soorten laminaat hebben waterbestendige eigenschappen, maar deze vloeren zijn niet waterdicht en zullen ernstig beschadigd raken als er gedurende langere tijd water op ligt.

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van laminaat is het comfortabele gevoel onder de voeten. Je denkt misschien niet dat dit een belangrijke factor is in jouw beslissing welk type vloer te kiezen, maar het gevoel onder jouw voeten kan een grote invloed hebben op het feit of je dag in dag uit met plezier op jouw vloeren loopt. Laminaat heeft een dikkere samenstelling met onder meer hout, waardoor het warmer en iets zachter aanvoelt. PVC daarentegen is vrij hard en voelt koud aan, dus is het over het algemeen niet de beste keuze voor grote woonkamers en slaapkamers.

Veel huiseigenaren verkiezen de look van laminaat boven die van PVC. Hoewel beide vloeren in verschillende stijlen, kleuren en patronen beschikbaar zijn, heeft laminaat meestal een betere belijning of reliëf die de vloer een realistischer uiterlijk geeft. Over het algemeen kiezen huiseigenaren laminaat eerder dan PVC voor goed zichtbare delen van hun huis, zoals entrees, woonkamers en eetkamers.

Nadelen

Helaas gaan laminaatvloeren niet zo lang mee als PVC vloeren. In veel gevallen moeten laminaatvloeren binnen 10 jaar na installatie worden vervangen. Het voordeel is dat de initiële kosten van laminaatvloeren soms lager zijn. Als je een krap budget heeft, kan je met laminaat jouw vloeren voor minder geld een frisse nieuwe look geven. Als je van plan bent lang in jouw huis te blijven wonen, moet je wel sparen voor de eventuele vervangingsvloeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *