Verschil tussen schoonmaakmiddelen en desinfectiemiddelen

Om een omgeving schoon te houden kunnen er verschillende middelen gebruikt worden om oppervlaktes te reinigen. Vaak wordt hierbij niet opgelet welk middel daarvoor gebruikt moet worden. Toch zitten er een aantal verschillen in middelen die waarmee schoongemaakt wordt. Daarom is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen schoonmaakmiddelen en desinfectiemiddelen zijn.

Schoonmaakmiddelen

Iets schoonmaken betekent dat alle zichtbare vuiltjes op een oppervlak worden verwijderd. Je kunt hierbij denken aan mors plekken, stof en voedseldeeltjes. Schoonmaken wordt meestal gedaan door iets te wassen, borstelen of af te vegen. Schoonmaakmiddelen werken dus oppervlakkig en elimineren geen ziektekiemen. Het is de eerste stap van het reinigingsproces en het kan dus wel ziektekiemen voorkomen. Veelvoorkomende schoonmaakproducten zijn zeep, wasmiddelen, stofzuigers, dusters, glasreinigers, ontsmetters en ontvetters. Vaak wordt er voor een effectieve werking eerst gereinigd en daarna gedesinfecteerd.

Desinfectiemiddelen

Ontsmetten betekent het verminderen van micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en virussen. Nadat er is schoongemaakt met ontsmettingsmiddelen worden het aantal bacteriën dus teruggedrongen. Desinfecteren is de krachtigste manier van schoonmaken. Desinfectiemiddel doodt 100% van alle bacteriën, virussen en schimmels. Desinfecteren wordt dan ook vaak gedaan bij de kwetsbare bevolking zoals bijvoorbeeld zorginstellingen of kinderdagverblijven. Voorbeelden van desinfectiemiddelen zijn verschillende bleken, chloor en alcohol.

Wanneer desinfecteren?

Het desinfecteren van oppervlaktes en voorwerpen is voor een effectieve werking minimaal één keer per dag nodig. Wanneer er griepseizoen is, er een virusuitbraak heeft plaatsgevonden en er lichaamsstoffen op een oppervlakte bevinden is dit vaker nodig. Plekken in huis die vaak moeten worden gedesinfecteerd in plaats van gereinigd zijn deurklinken en lichtknopjes, elektronische apparaten zoals telefoons, het aanrecht en kranen en zeeppompjes. Voor zowel schoonmaken als desinfecteren zou je bedrijven kunnen inschakelen. Een schoonmaakbedrijf en een reinigingsbedrijf zijn daar een voorbeeld van. Een schoonmaakbedrijf maakt gebruik van schoonmaakmiddelen om zo oppervlaktes schoon te maken. Terwijl een reinigingsbedrijf gebuikt maakt van desinfectiemiddelen om zo veel mogelijk bacteriën te doden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *