Verschillen tussen creditcards

Het vergelijken van producten en diensten met de hulp van het internet, de vergelijkingswebsites en review websites door het lezen van beoordelingen en ervaringen van anderen is de normaalste zaak van de wereld geworden. Hoewel dit erg verschilt per soort product of dienst zijn creditcards het perfecte voorbeeld om te vergelijken. Daarom gaan we vandaag kijken naar de verschillen tussen creditcards.

Waar gebruik je een creditcard voor?

Voor we gaan kijken naar de verschillen tussen creditcards, is het goed om stil te staan bij de verschillende redenen waarom mensen een creditcard aanvragen en gebruiken. Dit is bij iedereen anders. Hoewel een creditcard een betaalkaart is, wordt deze niet altijd zo gebruikt. Veel mensen gebruiken hem dan wel als betaalkaart en hebben er zelfs meerdere. Ook zijn de voordelen per kaart weer anders en afhankelijk van wat je salaris is en de hoogte van je creditcard limiet.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn dus meerdere redenen waar je een creditcard voor kunt gebruiken. De een gebruikt hem exact hetzelfde zoals jij en ik je bankkaart (pinpas) gebruiken. En betalen er alles mee. Veel andere gebruiken een creditcard als back-up en alleen in noodgevallen.

 1. Minilening
 2. Een standaard creditcard zoals bijvoorbeeld de ANWB Creditcard is in feite een soort van mini lening met uitzondering van de prepaid creditcards. Vandaar ook de naam creditcard (kredietkaart). Met zo’n kaart heb je namelijk altijd toegang tot een bepaald bedrag. Zodra je dit bedrag of een gedeelte hiervan hebt gebruikt dien je het verschil weer terug te betalen. Je hebt het dus geleend en de creditcard maatschappij schiet het bedrag voor de aankoop aan je voor. Een minilening omdat het hier meestal om bedragen niet hoger dan € 2500 gaat.

 3. Als back-up en voor noodgevallen
 4. Omdat het een minilening betreft en je een kaart vrij eenvoudig kunt aanvragen. Is het ideaal om deze te bij je te hebben voor noodgevallen en als back-up wanneer je plots over meer geld moet beschikken dan jezelf bij je hebt of op je normale bankrekening hebt staan.

 5. Extra verzekering
 6. Naast de functie van minilening en je altijd een bedrag beschikbaar hebt in  noodgevallen. Heeft een creditcard nog een voordeel. Dat is namelijk dat al je aankopen 180 dagen of meer verzekerd zijn. Afhankelijk van de voorwaarden hiervoor kan dit erg handig zijn, bij diefstal, schade en of een niet goed werkend product.

 7. Overal wereldwijd betalen en geaccepteerd
 8. De meeste creditcards zoals die van Mastercard en Visa. WOrden wereldwijd geaccepteerd en kun je er werkelijk overal mee betalen. Alle hotels accepteren deze kaarten en prefereren zelfs je creditcard boven een andere manier van betalen. Dit heeft te maken met het feit dat bedrijven een reservering kunnen doen op je kaart. Hiermee kunnen ze in de eerste plaats zien of je kredietwaardig bent, en het bedrag met je kaart kunt betalen. En krijgen bedrijven hiermee de garantie dat ze hun geld krijgen.

Welke soorten creditcards kun je aanvragen?

Nu je de belangrijkste voordelen van een creditcard kent. Is het tijd om eens te gaan kijken naar welke soort kaarten er zijn. In een ver verleden waren er nog maar weinig soorten kaarten en destijds alleen beschikbaar voor mensen met een goed gevulde bankrekening. Tegenwoordig kan (bijna) iedereen een creditcard aanvragen dit kun je snel en makkelijk op deze website regelen. en zijn er veel verschillende soorten kaarten. Met allemaal weer een andere functie.

Om te beginnen heb je de standaard ‘echte’ creditcard van maatschappijen zoals Visa, Mastercard en American Express. Dit zijn meteen ook de 3 grootste maatschappijen die de markt domineren met verschillende creditcards. Je kunt deze kaarten opdelen in meerdere soorten.

 1. Standaard creditcards
 2. Dit zijn de kaarten die bijna iedereen kan aanvragen. Hiervoor is wel een kredietcheck vereist en dien je dus kredietwaardig te zijn. De limiten beginnen bij € 2500 en kunnen de meeste mensen zonder veel moeite over een creditcard van een van de bovengenoemde maatschappijen beschikken.

 3. Zakelijke creditcards
 4. Voor bedrijven, of het nu een multinational of midden en kleinbedrijf betreft. Zijn er deze zakelijke creditcards. Deze zijn perfect voor bedrijven die een bedrijfs betaalkaart willen hebben waarmee meerdere werknemers transacties kunnen doen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om geen limiet te hebben en zis de jaarlijkse bijdrage vaak nog lager als bij de normale creditcards.

 5. Prepaid creditcards
 6. Dit is de perfecte oplossing voor mensen die geen lening willen of kunnen krijgen. Of juist met spoed een creditcard nodig hebben. Stel je wilt wel over alle voordelen van een creditcard beschikken. Maar kunt deze simpelweg niet aanvragen omdat je te weinig verdient of een BKR notering hebt. Dan is er altijd nog de prepaid creditcard. Bij deze kaarten dien je zelf eerst een bedrag op de kaart te storten voor je deze kunt gebruiken. Dit is dus nooit een lening en kun je nooit in de schulden terecht komen.

Wat zijn de grootste verschillen?

Wanneer we kijken naar de meest gangbare creditcards. Dan kun je de grootste verschillen vinden in het beschikbare bedrag op de kaart. Oftewel het limiet. De jaarlijkse bijdrage kan ook verschillen en stunten de maatschappijen met leuke aanbiedingen wanneer je een creditcard aanvraag. Ook deze kunnen erg verschillen. Zo krijg je bij de een € 50,- tegoed op de kaart en bij de ander kun je sparen voor mooie cadeau’s of krijg je de kaart het eerste jaar gratis.

Waar moet je rekening mee houden?

Wat belangrijk is om te weten is dat je te maken krijgt met een vorm van een doorlopende lening. Elke keer wanneer je de kaart gebruikt, zul je binnen 3 weken het bedrag weer moeten aanvullen. Doe je dit niet, dan wordt er een flinke rente berekend door de maatschappij.

 1. BKR Notering
 2. Hoewel je binnen 5 minuten online een creditcard kunt aanvragen. Is het handig om na te gaan of je geen BKR notering hebt. Wanneer dit wel het geval is is de kans groot dat je geen creditcard kunt aanvragen.

 3. Creditcard limiet bedrag
 4. Het kan natuurlijk zo zijn dat je de wereld verdient en elke maand een hoog salaris ontvangt. Dit biedt je de mogelijkheid om een creditcard met een hogere limiet aan te vragen. Stel jezelf de vraag of dit echt nodig is. Je betaald dan ook meer en loop je de kans om hem eerder te gebruiken bij hoge bedragen. Wanneer je deze dan niet op tijd aanvult dan is het bedrag dat je aan rente moet betalen ook erg hoog.