Verschillen tussen een 302 en een 301 redirect

Wat is een 301

Inhoudsopgave

In de online marketingwereld heb je vaak te maken met redirects, foutmeldingen en andere meldingen die beschreven worden als cijfers. Twee van die redirects zijn de 302 en de 301. Op deze redirects gaan we in dit blog dieper in.

Wat is een redirect?

Een redirect is letterlijk in het Nederlands vertaald: een omleiding. Dit is echter nog erg algemeen en vaag. Een omleiding van wat? Vraag jij je waarschijnlijk af. Het heeft allemaal te maken met links. Doordat het om links gaat noem je een redirect in het Nederlands geen omleiding maar een doorverwijzing.

Dus, wat is een redirect? Een redirect een bepaalde URL die doorverwijst naar een andere URL. Van de oude pagina naar de nieuwe pagina.

Wanneer gebruik je een redirect?

Je weet nu wát een redirect is, maar wanneer gebruik je een redirect? Je kunt het doorverwijzen van links inzetten wanneer je een pagina van jouw website afgehaald hebt bijvoorbeeld. Je wil dan niet dat de bezoekers op een lege pagina komen of een foutmelding krijgen. Daarom verwijs je met een redirect door naar een nieuwe pagina. Hier vind je nog meer redenen om gebruik te maken van een redirect:

  • Wanneer er een complete migratie (lees: verhuizing) plaats vindt van jouw website en je een andere domeinnaam krijgt;
  • Wanneer je een te lange URL hebt en jij deze korter wil maken;
  • Om de zoekmachine te optimaliseren;
  • Wanneer je meerdere websites wil samenvoegen in één website;
  • Wanneer je een gehele pagina wil verwijderen.

Wat is een 302 redirect?

Een 302 redirect is alsof je mensen laat weten dat je even op vakantie bent. Het is namelijk een tijdelijke redirect. Dat betekent dat de originele URL gewoon weer in gebruik genomen gaat worden. De 302 laat aan de browser of aan de crawler van de zoekmachine door dat de pagina zeker wel bestaat maar redirect wel naar een nieuwe locatie. Dat de browser of crawler weet dat de oude pagina nog bestaat is belangrijk. Hierdoor geeft hij namelijk de linkwaarde niet door aan de nieuwe link. Waardoor de oude URL nog steeds autoriteit krijgt en vertoont blijft worden in de SERP.

Wat is een 301 redirect?

De 301 redirect is niet alsof je mensen laat weten dat je op vakantie bent, maar eerder alsof je een verhuisbord in jouw voortuin zet. Het is namelijk een permanente doorverwijzing naar een nieuwe URL. Een 301 is er zodat bezoekers van de website niet op een 404 pagina komen, oftewel een niet werkende pagina. Bij een 301 krijgt de nieuwe link, wanneer je de redirect goed uitvoert, autoriteit. Waardoor de nieuwe link in de SERP wordt vertoond.

302 vs 301 redirect

Het verschil tussen de twee redirects is dus eigenlijk heel simpel. Voor het overzicht hebben we de verschillen hier nog even in bulletpoints:

  • De 302 is een tijdelijke omleiding, daar waar de 301 een permanente omleiding is;
  • Bij de 302 behoudt de oude URL de autoriteit, terwijl bij de 301 de nieuwe URL juist autoriteit krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *