Verschillen tussen gin en jenever

Inhoudsopgave

Weet jij de verschillen tussen gin en jenever? Wanneer je een echte dranken kenner bent weet je het verschil waarschijnlijk al, maar als je beide dranken nog niet echt vaak genoeg drinkt dan weet je het niet. Beide dranken kun je gebruiken om een cocktail te maken zoals Gin-Tonic of een Negroni. Lees meer over de verschillen tussen gin en jenever.

Wat is gin?

Gin is een gedestilleerd drankje dat afstamt van de Nederlandse jenever. Gin wordt gemaakt van (graan) alcohol en vervolgens op smaak gebracht met jeneverbessen en andere botanicals zoals kruiden, specerijen en bloemen. Zonder de smaken toe te voegen krijg je geen echte gin. Vaak vinden velen gin een bitter drankje. Maar je hebt verschillende soorten smaken gin zoals zoete gin, florale gin, kruidige gin en citrus gin. Daarnaast gaat het ook erom waarmee je gin mixt.

Hoe drink je gin?

Het bekendste drankje dat met gin wordt gemaakt is Gin & Tonic. Je mixt de gin met de frisdrank tonic. Gin is van zichzelf geen zoet drankje en velen vinden het vaak bitter smaken. Daarom wordt gin ook wel gemixt met zoete frisdranken zoals cassis of sprite. Je kan ook fruit toevoegen aan Gin & Tonic om het zoeter te maken.

Wat is jenever?

Jenever is een traditionele sterke drank en hierdoor kun je rekenen op een alcoholpercentage dat tussen de 30 en 35% ligt. De drank wordt gemaakt door graanbeslag (moutwijn) te destilleren en gebruik te maken van botanicals, zoals jeneverbessen en andere kruiden. Je hebt verschillende soorten jenever en de drank heeft een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Dit houdt in dat de drank alleen onder de naam jenever geproduceerd mag worden in Nederland, België en een paar Duitse en Franse gebieden.

Hoe drink je jenever?

Jenever kun je puur drinken en het wordt gedronken als een mixdrank. Je kan jenever mixen met cola of sommigen doen het zelfs mixen met jus d’orange. Wanneer je jenever puur drinkt wordt het gezien als een jonge borrel. Let er wel op dat het gaat om een sterke drank en dat je ook geniet van de smaken.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen gin en jenever is dat Gin wordt gemaakt van (graan) alcohol en jenever wordt gemaakt van moutwijn, een graanbeslag. Beide bevatten ze botanicals om smaak toe te voegen aan de drank en ook hierin zit verschil. Bij gin is het verplicht om jeneverbessen toe te voegen en kruiden, specerijen en bloemen. Bij jenever zijn de jeneverbessen mee gedestilleerd samen met de smaakmakers.

Lees hier ook de verschillen tussen een loungeset en een diningset in de tuin of verschillen tussen private dining en eten in een restaurant