Verschillen tussen gipsplaten en stucplaten

Inhoudsopgave

Voor de onervaren bouwmarktbezoeker lijken ze wellicht veel op elkaar: de gipsplaat en de stucplaat. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee platen. Wij leggen je in dit artikel dan ook uit wat deze verschillen zijn, zodat jij binnen jouw bouwproject de juiste plaat kunt kiezen voor jouw klus.

Waar zijn ze van gemaakt?

Gipsplaten zijn, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van gips. Het materiaal van gipsplaten is grotendeels natuurlijk. Stucplaten worden daarentegen gemaakt van cement, water en andere additieven, zoals polymeer. Door deze samenstelling zul je merken dat stucplaten een stuk harder en zwaarder zijn dan gipsplaten en beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil.

Het plaatsen van de platen

Ook in het plaatsen van de verschillende soorten platen zijn er verschillen te vinden. Gipsplaten zijn vrij eenvoudig te installeren. In veel gevallen heb je alleen wat gipsplaatspijkers of gipsplaatlijm nodig. Omdat de gipsplaten lichter en zwakker zijn is het wel belangrijk om rekening te houden met vervorming van het materiaal onder bepaalde temperaturen.

Stucplaten zijn daarentegen een stuk zwaarder en behoeven dan ook speciale bevestigingsmaterialen. Het is erg belangrijk dat stucplaten goed verankerd orden, om ongelukken te voorkomen. Vanwege de sterkte van het materiaal is het ook een stuk lastiger om stucplaten te vervormen. Het kan dan ook een goed idee zijn om een bouwbedrijf in Maastricht in te schakelen voor het plaatsen van jouw stucplaten.

Afwerking

Hoe je (en of je) gipsplaten en stucplaten na het plaatsen wilt afwerken hangt natuurlijk deels af van je persoonlijke voorkeuren. Toch bestaan ook hier wat verschillen in. Gipsplaten kunnen in de meeste gevallen direct beschilderd of bekleed worden. Stucplaten worden juist eerder afgewerkt door ze te laten stuken of betegelen.

Kosten

Het laatste verschil tussen de twee soorten platen dat we nog willen noemen zijn de kosten. Over het algemeen zijn gipsplaten goedkoper dan stucplaten, omdat ze goedkoper zijn in productie en eenvoudiger zijn om te plaatsen. Echter kan het voor sommige klussen verstandiger zijn om te kiezen voor stucplaten, omdat deze vaak langer mee zullen gaan.

Welke plaat het beste is voor jouw klus is dus afhankelijk van waar je de plaat voor nodig gaat hebben en hoeveel je wilt besteden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *