Verschillen tussen hoogwerker cursus 3A en 3B

Inhoudsopgave

Hoogwerkers zijn essentiële apparaten in verschillende industrieën, zoals de bouw en de onderhoudssector. Om veilig met hoogwerkers te kunnen werken, is het belangrijk om de juiste training en certificering te hebben. In Nederland zijn er twee veelvoorkomende hoogwerker cursussen, namelijk 3A en 3B. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee cursussen bespreken, zodat je een beter inzicht krijgt in welke cursus het beste bij jouw behoeften past.

Wat is hoogwerker cursus 3A?

De hoogwerker cursus 3A is gericht op het werken met mobiele verticale hoogwerkers. Deze cursus behandelt de specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn om veilig met dit type hoogwerker te kunnen werken. Hier zijn enkele belangrijke onderwerpen die tijdens de cursus worden behandeld:

 • Veiligheidsrichtlijnen en wetgeving met betrekking tot het werken met hoogwerkers
 • Identificatie van de verschillende onderdelen en functies van een mobiele verticale hoogwerker
 • Inspectieprocedures voor hoogwerkers en het herkennen van potentiële gevaren
 • Correcte bedieningstechnieken en het manoeuvreren van de hoogwerker op een veilige manier
 • Laden en lossen van materialen op de hoogwerker

Wat is hoogwerker cursus 3B?

Hoogwerker cursus 3B richt zich op het werken met mobiele boomhoogwerkers. Deze cursus is specifiek ontworpen voor personen die werken met hoogwerkers die een beweegbare arm hebben. Hier zijn enkele belangrijke onderwerpen die tijdens de cursus worden behandeld:

 • Veiligheidsrichtlijnen en wetgeving met betrekking tot het werken met mobiele boomhoogwerkers
 • Begrip van de verschillende componenten en bedieningselementen van een mobiele boomhoogwerker
 • Inspectieprocedures voor hoogwerkers en het identificeren van potentiële risico’s
 • Correcte bedieningstechnieken, inclusief het positioneren van de hoogwerker op een veilige manier
 • Werken op hoogte en het omgaan met noodsituaties

Belangrijkste verschillen tussen cursus 3A en 3B

Hoewel beide cursussen gericht zijn op het veilig werken met hoogwerkers, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen cursus 3A en 3B. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

 • Soort hoogwerker: Het belangrijkste verschil tussen de twee cursussen is het type hoogwerker waarmee wordt gewerkt. Cursus 3A is specifiek gericht op mobiele verticale hoogwerkers, terwijl cursus 3B zich richt op mobiele boomhoogwerkers.
 • Toepassingen: Vanwege de verschillende soorten hoogwerkers die tijdens de cursussen worden behandeld, zijn de toepassingen ook verschillend. Cursus 3A is meer geschikt voor taken zoals schilderen, inspectie en onderhoudswerkzaamheden op hoogte. Cursus 3B is meer geschikt voor taken zoals snoeien van bomen, montage van constructies op hoogte en reddingsoperaties.
 • Complexiteit: Over het algemeen wordt aangenomen dat cursus 3B iets complexer is dan cursus 3A, vanwege de beweegbare arm en de specifieke technieken die nodig zijn om met mobiele boomhoogwerkers te werken.
 • Certificering: Na het succesvol afronden van cursus 3A ontvang je een hoogwerker certificaat voor het werken met mobiele verticale hoogwerkers. Bij cursus 3B ontvang je een certificaat voor het werken met mobiele boomhoogwerkers.

Welke hoogwerker cursus moet je kiezen?

Bij het kiezen van de juiste cursus is het belangrijk om te overwegen welk type hoogwerker je in jouw specifieke werkzaamheden zult gebruiken. Als je voornamelijk met mobiele verticale hoogwerkers werkt, is cursus 3A de meest geschikte keuze. Als jouw werkzaamheden vereisen dat je met mobiele boomhoogwerkers werkt, dan is cursus 3B de juiste keuze.

Het is ook een goed idee om te overleggen met je werkgever of een professionele opleidingsadviseur om de juiste cursus te kiezen op basis van jouw specifieke behoeften en vereisten.

Lees ook Verschillen tussen outplacementtraject en loopbaanbegeleiding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *