Verschillen tussen siervuurwerk en kindervuurwerk

Inhoudsopgave

Vuurwerk speelt een opvallende rol bij vieringen en feestelijke gelegenheden over de hele wereld. Het brengt vreugde en opwinding met zich mee, maar het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle soorten vuurwerk gelijk zijn. Siervuurwerk en kindervuurwerk zijn twee categorieën die duidelijk van elkaar verschillen in termen van ontwerp, effecten en veiligheid. In deze tekst zullen we de verschillen tussen siervuurwerk en kindervuurwerk bespreken.

Kindervuurwerk knalt niet

Een van de duidelijkste verschillen tussen kindervuurwerk en siervuurwerk is dat kindervuurwerk niet kan knallen. Geen enkel artikel binnen de categorie ‘kindervuurwerk’ is in staat om een knal te genereren. Is er een knal te horen? Dan kun je er zeker van zijn dat het in elk geval niet om kindervuurwerk gaat.

Kindervuurwerk gaat niet hoog

Nog een verschil tussen kindervuurwerk en siervuurwerk is te zien wanneer het vuurwerk daadwerkelijk aangestoken wordt. Kindervuurwerk komt namelijk nooit hoger dan 3 meter. Artikelen uit de categorie ‘kindervuurwerk’ blijven laag bij de grond, waardoor het vuurwerk iets minder gevaarlijk wordt voor kinderen. Gaat het om vuurwerk dat minstens een meter boven je schutting of tuinhek uitkomt, dan hebben we het niet over kindervuurwerk.

Kindervuurwerk voldoet aan diverse eisen

Het derde verschil tussen kindervuurwerk en siervuurwerk heeft betrekking op de veiligheidsvoorschriften en -controles. Beide soorten vuurwerk staan onder scherp toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T), welke tests uitvoert op vuurwerkpartijen om te controleren of ze voldoen aan de gestelde criteria. Dit geldt ook voor kindervuurwerk. Om kindervuurwerk te mogen verkopen moet het vuurwerk aan allerlei eisen voldoen.

Het register nummer

Neem ook een kijkje op de verpakking van het vuurwerk. Op het register nummer op de verpakking is namelijk te achterhalen in hoeverre het gaat om kindervuurwerk of om siervuurwerk, oftewel het register nummer geeft aan de hand van een bepaalde code aan om wat voor soort vuurwerk het gaat. Gaat het om kindervuurwerk, dan zal er de code F1 staan terwijl er bij siervuurwerk de code F2 staat.

Kindervuurwerk verkopen

Mag het vuurwerk product heel het jaar door worden verkocht, dan gaat het om kindervuurwerk. Siervuurwerk mag namelijk slechts de gedurende de laatste 3 dagen van het jaar worden verkocht en afgestoken, oftewel de officiële vuurwerkverkoopdagen die door zowel de Nederlandse als de Duitse overheden zijn bepaald (29, 30 en 31 december). Op Vuurwerkland.nl vind je een uitgebreid assortiment aan diverse vuurwerksoorten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *