Inhoudsopgave
Wie erover nadenkt om geld te beleggen, doet er goed aan om eerst de verschillen tussen een beleggingsfonds en vermogensbeheer te leren kennen. Daarom kan dit artikel daar dan ook goed bij van pas komen. Die kan leiden tot de keuze voor vermogen beheren bij Ambassador Vermogensbeheer.
Uitleg over een beleggingsfonds
Als het gaat om een beleggingsfonds, dan is dit een bundeling van het geld van verschillende beleggers, dat door experts wordt belegd. Het geld wordt in aandelen en obligaties gestoken. Het rendement uit de beleggingen gaat naar de beleggers in het fonds. Er is dus wel een beheerder zoals een bank, verzekeraar of fondshuis. De fondsen zijn vaak gericht op bepaalde sectoren, zoals IT of vastgoed. Ook zijn er fondsen in een regio of met alleen Nederlandse aandelen. Het kan ook om uitsluitend aandelen met hoog dividend gaan. Daarnaast kunnen er thema’s zijn, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid. Er zijn heel veel beleggingsfondsen, wat kiezen lastig kan maken. Het beleggen in de fondsen gaat zonder advies. De beheerder kijkt niet naar jouw risicoprofiel. Er wordt hooguit naar de kennis en ervaring gevraagd.
Uitleg over het vermogensbeheer
Je kan ook met rendement beleggen op Ambassadorvermogensbeheer.nl. Dit is een dienst waarbij jouw geld wordt belegd door een professional zoals een zelfstandige vermogensbeheerder. Er wordt dan een beleggingsportefeuille op maat gemaakt voor de klant. Dit is vooral aantrekkelijk voor de vermogende beheerder die ook persoonlijk contact met de beheerder wenst. Er is vaak een minimuminleg. Dit ligt vaak op minimaal €100.000,-. Vermogensbeheerders hebben een wettelijke zorgplicht. Zij moeten de situatie van de klant goed kennen. Daarop baseren ze wat de risicobereidheid is. Het is namelijk zo dat een vermogensbeheerder ook aansprakelijk kan worden gesteld als het werk niet goed wordt gedaan en te grote risico’s worden genomen.
Het werk van vermogensbeheerders
Vermogensbeheerders zijn dan ook actief met de beleggingen bezig, bijvoorbeeld door research en door te zorgen voor spreiding. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. De vermogensbeheerder kan een beheerfee vragen voor de werkzaamheden die worden gedaan. Dit is vaak een percentage van de omvang van het vermogen dat beheerd wordt. De hoogte van het percentage kan dus verschillend zijn. In de meeste gevallen ligt dit percentage tussen 0,5% en 1,5% per jaar. Dit kan dus wel enigszins verschillen per beheerder. Het is belangrijk om dit soort zaken dus wel altijd eerst even goed uit te zoeken.