De verschillen tussen een airco en warmtepomp

Inhoudsopgave

Vanwege de huidige tekorten aan gas en de daarmee stijgende energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar een alternatief op het verwarmen met gas. Twee van de meest gekozen opties zijn het laten installeren van een airco of warmtepomp.

Het lijkt wellicht gek om deze twee opties te vergelijken, omdat airco’s vaak geassocieerd worden met het koelen van lucht en warmtepompen met het verwarmen van lucht. Toch zijn beide apparaten in staat om woningen zowel te verwarmen als te koelen.

Maar hoe weet je nu precies welke optie het beste is voor jou en je woning? Wij zetten de verschillen tussen de twee voor je op een rijtje.

Waarom kiezen voor een warmtepomp

Wanneer je kiest voor een warmtepomp die ook kan koelen heb je een installatie die ervoor kan zorgen dat de temperatuur van je woning gedurende het hele jaar geregeld kan worden. Het is hierbij wel van belang dat de woning waarin de warmtepomp geplaatst wordt ook op de juiste manier geïsoleerd is, zodat er geen warmte af kou verloren gaat.

In de winter zorgt een warmtepomp voor een aangename temperatuur door de warme lucht van buiten naar binnen te halen. Het lijkt misschien alsof dit alleen werkt bij warmere temperaturen, en dus niet in de winter, maar zelfs bij temperaturen onder het vriespunt kan de warmtepomp nog steeds verwarmen. Dit alles gebeurt aan de hand van een vloeistof, koudemiddel, dat zelfs op een lage temperatuur kan koken en zo de woning kan verwarmen.

Wanneer je woning te warm is in de zomer kan de warmtepomp helpen de temperatuur te verminderen door warme lucht af te voeren naar buiten.

Waarom kiezen voor een airco

Hoewel het dus ook mogelijke is om een woning te koelen met een warmtepomp zijn warmtepompen met een koelfunctie niet goedkoop. Waar de goedkopere warmtepompen beginnen bij een prijs van rond de €10.000, kunnen de prijzen al snel oplopen naar een drievoud hiervan.

Moderne airco’s die kunnen koelen en verwarmen zijn dan ook vaak een goedkoop alternatief. Airco’s kunnen prima verwarmen en koelen en verdienen zich sneller terug dan een warmtepomp. Wel moet er bij een vergelijking in de kosten tussen een airco en een warmtepomp rekening worden gehouden met het feit dat airco’s alleen kunnen koelen en verwarmen in één specifieke ruimte, wat kan betekenen dat je meerdere airco’s zult moeten plaatsen in de woning.

Warmtepomp of airco?

Of je het beste een warmtepomp of airco kunt aanschaffen is dus afhankelijk van het gebruiksdoel en het budget dat je tot jouw beschikking hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *